Linkovi

Šta Washington očekuje od samita u Singapuru?


Predshednik SAD Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un
Predshednik SAD Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un

Rezultat historijskog samita Trampa i Kima se uz veliki dozu opreza iščekuje u Washingtonu koji budno prati dešavanja u Singapuru.

U Singapuru će u utorak ujutro po lokalnom vremenu biti održan dugo iščekivani direktan susret dvojice nekonvencionalnih i nepredvidljivih lidera, koji su prije dogovora o održavanju samita jedan drugome upućivali žestoke prijetnje.

Predsjednik Donald Trump poručuje da će na početku sastanka znati da li sa Kim Jong Unom može da se postigne dogovor: „Možda neće uspjeti, postoji dobra šansa da će biti neuspješan. Vjerovatno je još veća šansa da će biti potrebno određeno vrijeme”.

„Donald Tramp neće kapitulirati zbog čega postoje samo dvije opcije: mir ili rat”, smatra republikanski senator Lindsay Graham.

Ona kaže da bi samit Trumpa i Kima mogao da otvori put za postizanje sporazuma u okviru kojeg bi se Sjeverna Koreja odrekla nuklearnog i balističkog programa u zamjenu za bezbjednosne garancije.

Međutim, Graham se zalaže i za rezervni plan ako razgovori budu neuspješni – odobrenje Kongresa za upotrebu vojne sile protiv Pjongjanga.

„Ako diplomatija ne uspije, demokrate i republikanci moraju da, kao krajnje rešenje, stave vojnu opciju na sto ili nikada bećemo dobiti dobar sporazum.”

U međuvremenu, demokratski senatori naglašavaju da bilo koji sporazum Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje mora da bude čvrst i obavezujući, i praćen strogom verifikacijom.​

„Nije teško dobiti sporazum sa Sjevernom Korejom. U stvari, tri prethodne administracije – predsjednika Klintona, Buša i Obame – postizale su neke vrste dogovora koji na kraju nisu bili uspješni. Mora se definisati šta znači uspjeh, da to ne bude neki uzvišeni trenutak u kojem kažete 'Postigli smo mir za naše doba'”, smatra demokratski senator Bob Menendez.

Trumpov državni sekretar Mike Pompeo tvrdi da će, i u slučaju dogovora, biti vršen pritisak na Pjongjang da ispuni svoje obaveze.

„Predsjednik je veoma jasan – sankcije se neće ukidati dok se ne okonča sam proces denuklearizacije. Već smo bili u situaciji kada se nisu ispunjavala data obećanja. To bi bilo neprihvatljivo”, kaže Pompeo.

I dok je američki lider proteklih dana više puta govorio o samitu, očekivanja sjevernokorejskog lidera od prvog susreta sa američkim predsjednikom i njegovo mišljenje o Trumpu za sada nisu poznati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG