Linkovi

Srušene nebodere blizance Svjetskog trgovinskog centra može se vidjeti u više od 1000 filmova


Neboderi-blizanci u filmu "Alien Contamination"
Neboderi-blizanci u filmu "Alien Contamination"

Gotovo 30 godina neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra krasili su njujorški horizont i sa svojih 110 katova bili su simboli snage i optimizma

Gotovo 30 godina neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra krasili su njujorški horizont. Sa svojih 110 katova bili su simboli snage i optimizma. Međutim, bili su i više od toga, postali su dio američke popularne kulture te ih se može vidjeti u više od tisuću filmova. Za Amerikance i ljude diljem svijeta postali su simbol New Yorka i čitave Amerike.

Godine 1978., svijet je gledao „Supermana“, sveameričkog heroja koji je donio istinu i pravdu u metropolu. To je bio prvi film u kojem je Supermana glumio Christopher Reeve. Neboderi blizanci poslužili su kao odlična pozadina.

"Oni su pokazivali neku vrstu američke raskoši. Ne raskoši starog ili tradicije - zato što su neboderi bili novi i moderni u dizajnu - već raskoši američke moći," kaže filmski kritičar David Sterritt koji je godinama živio u blizini nebodera.

"Arhitektonski, nisu mi bili posebno dragi no bili su visoki. Vjerujem da su neko vrijeme bili najviši na svijetu. To je dio američkog trijumfalizma. Ne samo da gradite najvišu zgradu na svijetu, već odmah dvije," kaže Sterritt.

Sterritt kaže da je sama veličina nebodera dovela do toga da ih je bilo teško ne vidjeti. Našli su se u filmovima „Wall Street“ i „The Bonfire of the Vanities“. U tim filmovima obrađena je arogancija i pohlepa Wall Streeta 1980-tih.

U filmu Mikea Nicholsa „Working Girl“ iz 1987. godine neboderi se prikazuju kao centar moći. No u ovom filmu oni su i simbol ženskog osnaživanja kroz lik Tess, radnice koja uspijeva u njujorškom financijskom okrugu.

Neboderi su bili prikazani i u novoj verziji filma „King Kong“ iz 1979. godine u kojem se ogromni gorila penje po njima, a ne po Emipire State Buildingu kao u originalu.

No najdramatičniji podvig u vezi s neboderima-blizancima dogodio se 1974. godine, a izveo ga je francuski penjač po žici, Philippe Petit. On je tajno rastegao metalnu žicu između dva nebodera i hodao po njoj 45 minuta. Policija je mogla samo gledati pothvat koji je obrađen u dokumentarnom filmu „Man on Wire“.

Neboderi-blizanci bili su u pozadini više scena u romantičnom filmu „Moonstruck“ iz 1987. godine. U tom filmu glavni lik je Loretta Castorini, udovica talijanskog podrijetla koja se zaljubljuje u jednorukog pekara iz Brooklyna, kojeg igra Nicholas Cage.

Neboderi Svjetskog trgovinskog centra bili su važan dio više filmova katastrofe uključujući „Independence Day“ iz 1996. u režiji Rolanda Emmericha kad su vanzemaljci uništavali jednu po jednu američku znamenitost uključujući nebodere. Filmski kritičar David Sterritt: "Neboderi blizanci bili su uništeni u više filmova katastrofe prije napada od 11. rujna 2001."

Sterritt kaže da su nakon napada neboderi-blizanci izrezani iz više filmova kako se gledatelji ne bi bili uznemirili. Jedan od primjera je film „Spiderman“ iz 2002. godine. Evo što neki građani New Yorka misle o tome.

"Ja sam izgubio neke rođake. Za mene, to je tužna pomisao," kaže jedan muškarac. A, jedna žena dodaje: "Kad vidim nebodere u filmu mislim kako je to fantastično i sviđa mi se. No onda kad dolazimo iz New Jerseya, preko rijeke, pogledamo prema Manhattanu i nebodera nema. Tu je velika praznina, nedostaju nam…"

David Sterritt kaže da se ta praznina najbolje vidi u kriminalističkoj drami „25. sat“ iz 2002. godine koju je režirao Spike Lee. Kamera se fokusira na dva paralelna snopa svjetla koja se uzdižu s mjesta na kojem su se nekoć nalazili neboderi.

XS
SM
MD
LG