Linkovi

Identifikovani napadači u Šri Lanki, 290 poginulih


Koordinisane napade u crkvama i školama u Šri Lanki izvršilo je sedam bombaša samoubica domaće militantne grupe Thowfeek Jamaath, saopštio je vladin zvaničnik, prenosi AP.

Svi bombaši su bili građani Šri Lanke, ali vlasti sumnjaju da su napadi provedeni uz pomoć međunarodne mreže, rekao je ministar zdravlja Rajitha Senaratne, prenosi Reuters.

"Ne vjerujemo da je te napade izvela grupa ljudi koja je djelovala samo unutar ove zemlje", rekao je Senaratne. "Postojala je međunarodna mreža bez koje ti napadi nisu mogli uspjeti."

Prema najnovijim podacima iz policije, u napadima je ubijeno najmanje 290 ljudi, a više od 500 je povrijeđeno. Policija je navela da je uhapsila 24 osobe, prenio je BBC.

Napadi su se dogodili dok su vjernici bili u crkrvi na obilježavanju Uskrsa prema gregorijanskom kalendaru.

Analiza tjelesnih ostataka je pokazala da je riječ o bombašima samoubicama, rekao je državni forenzički istražilac Arijananda Velijanga. Istakao je da je većinu napada izvršio po jedan bombaš i da su u hotelu Šangri La bila dvojica, prenio je AP.

Vlasti Šri Lanke uvele su u ponedjeljak policijski sat u prijestolnici Kolombu od 20.00 do 4.00 sata, saopštila je vladina Služba za informisanje.

Dvojica ministara iz Vlade sugerisala su da je bilo obavještajnih propusta.

Ministar za nacionalnu integraciju Mano Ganešan rekao je da su sigurnosni zvaničnici iz njegovog ministarstva upozoreni na mogućnost da će dvojica bombaša samoubica napasti političare.

Vlasti Šri Lanke su bile upozorene dvije sedmice prije ovih napada i imale su imena osumnjičenih, rekao je Rajitha Senaratne, piše Guardian.

"Četvrtog aprila, 14 dana pre nego što su se dogodili incidenti, bili smo informisani o ovim incidentima", rekao je Senaratne. "Dana 9. aprila, šef državne obavještajne službe napisao je pismo i u ovom pismu zapisana su mnoga imena članova terorističke organizacije. Premijer (Ranil Wickremesinghe) nije bio informisan o tim pismima i otkrićima."

Bomba na aerodromskom terminalu

Osam eksplozija je odjeknulo u crkvama i hotelima u Kolombu i okolini. U napadima su i stradali i turisti.

Improvizovana eksplozivna naprava pronađena je i deaktivirana u nedjelju kasno uveče na međunarodnom aerodromu u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, izjavio je izvor iz policije.

Isti izvor rekao je AFP da je improvizovana bomba pronađena na putu koji je vodio ka glavnom aerodromskom terminalu koji je otvoren uz jake mjere sigurnosti poslije bombaških napada.

"U pitanju je bomba kućne izrade i eksploiziv je stavljen u cijev", naveo je izvor.

Premijer Šri Lanke najavio je da će tražiti podršku iz inostranstva kako bi se utvrdilo da li su napadači povezani sa međunarodnim terorizmom. Uslijedila su hapšenja, uveden je policijski sat i blokirane društvene mreže.

Policija je saopštila da su među poginulima i strani državljani, uključujući američki, britanski, kineski, holandski i portugalski. Velika Britanija, Kina, Danska, Indija i SAD kasnije su potvrdili da je nekoliko njihovih državljana među ubijenima.

Šri Lanka, ostrvska nacija od oko 22 miliona ljudi, vijekovima je imala problema sa oštrim podjelama između većinskih Singala, koji su u većinom budisti, i manjinskih Tamila, koji su hindusi, muslimani i kršćani.

Maltretiranje Tamila pomoglo je rastu naoružanih separatista i dovelo je do skoro 30-ogodišnjeg građanskog rata, stim da su borci poznatiji kao Tamilski tigrovi na kraju, de facto, stvorili nezavisnu domovinu na sjeveru zemlje.

Tigrovi su bili slomljeni tokom vladine ofanzive 2009. godine, a prema nekim procjenama nekoliko desetina hiljada Tamila umrlo je u posljednjih nekoliko mjeseci u pojedinačnim borbama.

U Šri Lanki nije zabilježeno djelovanje agresivnih muslimanskih militanata. Međutim, nakon završetka građanskog rata, brzo se formirao religijski rascjep. Tvrdokorni budistički sveštenici okupljali su stanovnike Šri Lanke protiv muslimana, koji čine oko deset posto populacije. Budistički državni lideri i lažni izvještaji na društvenim mrežama optužuju muslimane za regrutaciju djece, za povećavanje svojih redova kroz ženidbu sa budističkim ženama i za napade na budističke hramove.

Ekonomske prilike u manjim gradovima takođe imaju značajnu ulogu, budući da su muslimani vlasnici brojnih malih prodavnica u zemlji. Kada je u pitanju kršćanska manjina, iako su se posljednjih godina dešavali sporadični incidenti u kojima su maltretirani kršćani, nije se desilo ništa slično onome što se odigralo u nedjelju, navodi AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG