Linkovi

Priča Suada Mujića: Rastanak blizanaca uoči genocida u Srebrenici


Suad i Sead Mujić
Suad i Sead Mujić

U julu 1995. godine jednojajčani blizanci Suad i Sead Mujić posljednji put su se vidjeli u Šušnjarima kada su pokušali pobjeći iz Srebrenice prilikom njenog pada.

Suad još uvijek žali što se tog dana nije pozdravio s bratom, čije je djelimične posmrtne ostatke pronašao nakon rata.

Suad i Sead Mujić rođeni su u Sasama kod Srebrenice 16. jula 1976. godine. Suad uz osmijeh insistira da započne priču od trenutka njihovog rođenja. Pojašnjava da je između njega i Seada bilo otprilike sat vremena razlike. Njihova majka je krenula u bolnicu na porođaj, ali nije stigla na vrijeme te je rodila Seada na putu, a njegovog brata sat kasnije “u žari”.

Suad i Sead bili su jednojajčani blizanci, i kako kaže, rijetko ko ih je mogao razlikovati.

“Ja sam našao samo od njega vilicu i dvije nadlaktice. Nađeno na Ravnicama, ništa više”, kaže on te dodaje da je pronašao i kompletne posmrtne ostatke svoga starijeg polubrata.

Suad je svoju priču i sjećanja na Seada podijelio u projektu Memorijalnog centra Srebrenica i Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) “Životi iza polja smrti”. Tada je predao sliku na kojoj se nalaze on i Sead kada su bili šesti razred, kao i Seadov džemper koji je majka uspjela sačuvati i prenijeti nakon pada Srebrenice.

Predmeti koje je predao, kao i njegova priča, postali su dio stalne muzejske postavke u Memorijalnom centru u Potočarima.

XS
SM
MD
LG