Linkovi

Uhapšeni za izborne prevare u Srebrenici pušteni na slobodu


Glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici, 15. novembar 2020.
Glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici, 15. novembar 2020.

Tri osobe privedene u utorak 1. decembra zbog sumnje u izborne prevare u Srebrenici, jutros su puštene na slobodu.

Među uhapšenima u akciji Državne agencije za istrage i zaštutu (SIPA) i policije Tuzlanskog kantona i bh. entiteta Republika Srpska, bio je i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) organizacije Srebrenica, Bego Bektić koji je u međuvremenu isključen iz te partije a SDP organizacija Srebrenica raspuštena.

Portparol SIPA-e, Luka Miladinović potvrdio je u srijedu za Radio Slobodna Evropa da su sva ‘tri lica jutros puštena na slobodu’ nakon što su, kako je rekao, ‘istekli razlozi za policijsko zadržavanje’.

“SIPA će u narednom periodu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv osumnjičenih lica”, rekao je Miladinović za RSE uz napomenu da su sve radnje obavljene u konsultacijama sa postupajućim tužiocem.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri lica za koja se sumnja da su učestvovali u prevarama tokom izbornog procesa 2020. godine.

Za ove tri osobe se sumnja da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

Predsjedništvo SDP-a BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Opštinske organizacije SDP-a Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika ove organizacije Bege Bektića.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG