Linkovi

BiH: U akciji SIPA-e uhapšene tri osobe zbog izbornih prevara u Srebrenici


Srebrenica, Bosnia
Srebrenica, Bosnia

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak 1. decembra na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri osobe zbog prevara u izbornom procesu 2020. godine.

Iz SIPA-e je navedeno kako su ove tri osobe uhapšene su zbog sumnje na krivično djelo udruživanja radi izvršenja krivičnog djela, pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprava, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, te povrede biračkog prava.

U akciji su učestvovali i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, saopšteno je iz SIPA-e

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

SIPA nije navela imena osumnjičenih, ali bh. mediji su objavili kako se radi o članovima Izvršnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici, predsjedniku Begi Bektiću, te Enveru Hamziću i Muameru Sandžiću.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Povodom ove akcije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u utorak je saopštila kako daje punu podršku radu nadležnih institucija.

Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine, navode u SDP BiH.

Alija Tabaković, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) na izborima u Srebrenici kazao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je podnio prije tri mjeseca krivičnu prijavu za zloupotrebe glasača Bošnjaka u Srebrenici.

„Tada smo uvidjeli, da su ljudi koji žive u Srebrenici prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije. Mi smo tragom tih informacija došli do toga- tko je to radio. Obavijestili smo SIPA-u, Tužilaštvo BiH, Centralnu izbornu komisiju (CIK). Nadam se da će ovih današnji pretresi rezultirati procesuiranjem odgovornih, kako se ovakve stvari više ne bi događale“, naveo je Tabaković.

Ćamil Durkaović, član Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ kaže kako je ohrabrujuće da državni organi ovaj put postupaju ozbiljno po nekim navodima koji su u Srebrenici bili opšte poznati.

„Pojavilo se nekoliko desetina Bošnjaka koji su se neprirodnim putem prijavili da glasaju putem pošte iz Srbije. Mi smo ukazivali na te propuste! Nadamo se da će ovo biti podstrek da se stane u kraj propustima koji se nisu desili samo u ovom, nego i drugim izbornim ciklusima“, naveo je Duraković.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020. godine, a u Srebrenici je prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK) pobjedu osvojio Mladen Grujičić (SNSD) sa 70,3 posto glasova, a drugi je bio Alija Tabaković (SDA) sa 29,32 posto glasova.

XS
SM
MD
LG