Linkovi

Srbija smanjuje broj vojnika u blizini Kosova, kaže načelnik generalštaba


Kosovski policajci obezbjeđuju prostor ispred manastira Banjska u selu Banjska na Kosovu u sredu, 27. septembra 2023. godine.
Kosovski policajci obezbjeđuju prostor ispred manastira Banjska u selu Banjska na Kosovu u sredu, 27. septembra 2023. godine.

Srbija je povukla dio trupa stacioniranih u blizini granice sa Kosovom, nakon što je povećala broj raspoređenih tamo nakon pucnjave na sjeveru Kosova u kojoj su poginule četiri osobe, izjavio je u ponedjeljak komandant vojske, general Milan Mojsilović.

Tenzije između Beograda i Prištine porasle su od 24. septembra, kada se kosovska policija u blizini sela Banjska na sjeveru Kosova borila protiv 30 naoružanih Srba koji su se zabarikadirali u manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

"Srbija je rasporedila 8.350 vojnika u blizini (granice) ... sa Kosovom, ... i smanjila ih na 4.500 u ovom trenutku", rekao je Mojsilović.

On je rekao da se prisustvo vojske u takozvanoj Kopnenoj zoni bezbjednosti, pojasu od 5 kilometara unutar Srbije duž granice sa Kosovom, "vratilo u normalu".

Srbija nije "formalno podigla stepen pripravnosti" svoje vojske od 22.500 vojnika, rekao je Mojsilović.

Kosovo je u subotu pozvalo Srbiju da smanji broj vojnika duž granice, dok su Sjedinjene Države u petak rekle da nadgledaju raspoređivanje srpske vojske, opisujući to kao destabilizirajuće.

NATO, koji još uvijek ima 4.500 vojnika na Kosovu, rekao je u petak da je "ovlastio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG