Linkovi

Kosovo: Srbija se ponaša kao Rusija prije invazije na Ukrajinu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Raspoređivanje trupa Srbije na granici Kosova podsjeća na ponašanje Rusije prema Ukrajini prije invazije, rekla je kosovska ministrica spoljnih poslova, pozivajući Evropsku uniju da preduzme mjere protiv Beograda, kao što je zamrzavanje statusa kandidata.

Izjava dolazi nakon što su Sjedinjene Države u petak rekle da prate zabrinjavajuće jačanje srpske vojske duž kosovske granice, a NATO je rekao da odobrava dodatne mirovne snage za Kosovo.

"Posljednjih godina nikada nije bilo koncentracije trupa ove vrste", rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz u intervju za njemački medij Deutschlandfunk. "Oružje koje tamo imaju, tenkovi - to nam daje loš osjećaj jer ne znamo kako će međunarodna zajednica odgovoriti."

Ona je rekla da se ne radi samo o koncentraciji trupa, već i o retorici Srbije i njenim "metodama" koje liče na rusko ponašanje prema Ukrajini.

"Zato je još važnije preduzeti neophodne korake", rekla je ona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedjelje da ne namjerava da naredi svojim snagama da pređu granicu na Kosovo jer bi eskalacija sukoba štetila težnjama Beograda da se pridruži EU.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG