Linkovi

Ukrajinski ambasador: Ljudi u Srbiji nemaju realnu sliku tragedije u Ukrajini zbog ruske propagande


Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, u intervjuu za Glas Amerike
Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, u intervjuu za Glas Amerike

U prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda u srijedu uveče srpskoj publici premijerno je prikazan potresni dokumentarni film o prvim nedjeljama ruske agresije na Ukrajinu - "20 dana u Marijupolju".

Autor filma je Mstislav Černi, reporter agencije AP, koji je ubrzo poslije početka invazije ruske vojske ostao jedini međunarodni reporter u tom gradu na obali Azovskog mora.

U 94 minuta poređan je autentičan materijal sa kamere koja je zabilježila neke od najužasnijih trenutaka u modernoj istoriji Marijupolja i životima njegovih stanovnika - djecu koja umiru na nosilima u bolnici, sahranjivanje u masovne grobnice, bombardovanje porodilišta i civilnih objekata.

Autor filma je u video obraćanju kazao da je Marijupolj postao ne samo priča o uništenju jednog grada, već simbol tragedije koja se desila mnogim drugim gradovima u Ukrajini.

"Nadam se da će svi naučiti nešto iz ovih tragedija, nešto što će nas natjerati da se trudimo da uradimo nešto da se ovo ne ponovi", poručio je Černov.

Fotografija prikazuje scenu iz filma "20 dana u Marijupolju" u kojoj ukrajinski vojnici evakuišu trudnicu iz porodilišta poslije udara ruske vojske.
Fotografija prikazuje scenu iz filma "20 dana u Marijupolju" u kojoj ukrajinski vojnici evakuišu trudnicu iz porodilišta poslije udara ruske vojske.

Prije početka projekcije, okupljenima se obratio ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, koji je podsjetio da je 20 dana rata, koliko je zabilježeno u filmu - preraslo u 728 dana.

"Danas Ukrajina plaća najveću cijenu. Mi branimo svoj dom, branimo budućnost Ukrajine, Evrope i Srbije", kazao je Tolkač.

Projekcija filma "20 dana u Marijupolju" u Dvorani Kulturnog centra Beograda. (Foto: Glas Amerike/Stefan Miljuš)
Projekcija filma "20 dana u Marijupolju" u Dvorani Kulturnog centra Beograda. (Foto: Glas Amerike/Stefan Miljuš)

On je po završetku projekcije u intervjuu za Glas Amerike rekao da sve što je beogradska publika imala prilike da vidi u filmu nije nikakva fantazija, već realnost koja se svakog dana dešava u gradovima širom Ukrajine.

"Najstrašnije je što se ovakav scenario dogodio u mnogim gradovima Ukrajine - Bahmutu, Buči, Harkovu. Oni su svi bombardovani. Mi uspijevamo da odbranimo neke gradove, kao što je Kijev, ali ne možemo da odbranimo cijelu zemlju i to nam jako teško pada. Na primjer - naša glavna luka Odesa se bombarduje i uništava svakog dana i to ne samo iz vazduha, već i sa mora. Avdejevka se, primjera radi, nalazi u istoj situaciji u kakvoj je bio Marijupolj. Više nema bezbjednih regiona u Ukrajini, svi su pod napadom. Situacija je tragična", rekao je on.

Tolkač je naveo i da društvo u Srbiji nema priliku da objektivno sagleda sve aspekte rata koji se događa u Ukrajini zato što je, kako kaže - izloženo ruskoj propagandi.

"Nažalost, mogu da kažem da danas imamo i problem ratovanja informacijama. Društvo u Srbiji danas ne može objektivno da sagleda svu tragediju koja se događa u Ukrajini, jer je u vašoj zemlji mnogo ruske propagande. Rusi šire dezinformacije, ali ih ovdašnji mediji onda objavljuju. U tom smislu, građani Srbije onda imaju drugačiju sliku od one koja se realno događa na terenu", istakao je Tolkač, dodajući da ipak ima napretka - kao što je upravo projekcije filma o dešavanjima u Marijupolju.

U tom kontekstu, Tolkač je dodao da se nada i da bi Vlada Srbije mogla da načini korak "u pravom smjeru", misleći i na eventualno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji čime bi, kako je obrazložio - Srbija pomogla ne samo Ukrajini, već i cijeloj Evropi.

Scena iz filma "20 dana u Marijupolju".
Scena iz filma "20 dana u Marijupolju".

Ukrajinski ambasador je ponovio i da je njegovoj zemlji potrebna pomoć "od cijelog demokratskog svijeta" u vidu tenkova, oružja i municije, kako bi uspjeli da sačuvaju živote svojih vojnika.

"Nama treba podrška da bismo odbranili naš narod - i to podrška u vidu oružja i municije. Ja se nadam i da će američki Kongres uskoro odobriti pomoć za Ukrajinu, jer je ona neophodna kako bismo mogli da se izborimo sa agresijom autokratskog ruskog režima predvođenog Vladimirom Putinom", rekao je Tolkač.

On je pozvao i sve okupljene građane da se pridruže u Maršu solidarnosti, 24. februara od 13 sati u Pionirskom parku.

"Nažalost, nama je to postala neka vrsta tradicije. Kao što smo obilježili prvu godišnjicu od početka agresije na našu zemlju, to ćemo učiniti i ove godine. Okupićemo se u Pionirskom parku i šetaćemo do Trga Republike", zaključio je Tolkač.

Projekcija filma "20 dana u Marijupolju" bila je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih ulaznica biće proslijeđen organizacijama koje pomažu ugroženima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG