Linkovi

Srbija se nije uskladila s deklaracijom EU kojom se Putin smatra odgovornim za smrt Navalnog


Beograd nakon smrti Navalnog
Beograd nakon smrti Navalnog

Srbija se nije uskladila sa deklaracijom Evropske unije (EU) u kojoj se za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog odgovornost pripisuje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

U srijedu, 28. februara je istekao rok do kada su se treće zemlje izjašnjavale da li se usklađuju sa stavom EU povodom smrti Navalnog.

Izvori RSE su objasnili da se Srbija uopšte nije izjasnila do isteka roka, što za EU procedure podrazumijeva da se nije uskladila sa stavom EU.

Isti diplomatski izvori su potvrdili su se sve ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile sa stavom EU. Ovu deklaraciju, kažu isti, nisu podržale Turska i Armenija.

Iz Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE o deklaraciji EU povodom smrti Navalnog.

Srbija se do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom mjerom niti deklaracijom protiv Rusije koju EU uvodi od početka agresije protiv Ukrajine.

U deklaraciji povodom smrti Alekseja Navalnog, koju je 19. februara u ime EU objavio visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) se smatra da krajnju odgovornost za ubistvo Navalnog snosi predsednik Putin i vlasti Rusije.

Navalni je preminuo 16. februara u koloniji specijalnog režima "Polarni vuk" u arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. U zvaničnom zaključku o njegovoj smrti navodi se da je preminuo prirodnom smrću. Drugi detalji nisu navedeni.

Njegova supruga, Julija Navaljnaja izjavila je u obraćanju Evropskom parlamentu 28. februara izjavila da je njen muž bio "mučen i gladan".

"I onda su ga ubili. I nakon toga su zlostavljali njegovo tijelo i zlostavljali njegovu majku", kazala je u obraćanju evropskim parlamentarcima, koji su je dočekali ovacijama.

Aleksej Navalni, koji je imao 47 godina u vrijeme smrti, bio je politički aktivista u Rusiji i dugogodišnji, istaknuti kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG