Linkovi

Kakav je život ruskih političkih zatvorenika?


Ispred ruske ambasade u Varšavi, Poljska, u petak, 16. februara 2024. (AP Photo/Czarek Sokolowski)
Ispred ruske ambasade u Varšavi, Poljska, u petak, 16. februara 2024. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Za političke zatvorenike kao što je Kara-Murza, život u ruskim kaznenim kolonijama je mračna realnost fizičkog i psihičkog pritiska, nedostatka sna, nedovoljne hrane, zdravstvene zaštite koja je loša ili jednostavno uskraćena, i vrtoglavog skupa proizvoljnih pravila.

Vladimir Kara-Murza je mogao samo da se nasmije kada su zvaničnici u Kaznenoj koloniji broj 6 neobjašnjivo stavili mali ormarić u njegovu ionako skučenu betonsku ćeliju, pored kreveta na sklapanje, stolice, lavaboa i klozeta.

Taj trenutak crnog humora došao je jer je u njega jedino morao da pohrani četkicu za zube i šolju, rekla je njegova supruga Jevgenija, pošto opozicionom aktivistu nije bilo dozvoljeno da ima lične stvari u samici.

Drugi put, rekla je, Kara-Murzi je rečeno da pokupi svoju posteljinu sa druge strane hodnika - osim što zatvorenici moraju držati ruke iza leđa kad god su izvan ćelije.

Kako ga je trebao pokupiti? Sa svojim zubima?" Jevgenija Kara-Murza rekla je za agenciju Associated Press. Kada je uzeo plahte, pojavio se čuvar sa kamerom i rekao mu da je prekršio pravila, čime je uvedena veća disciplina.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi

Ovaj mjesec je donio zapanjujuće vijesti iz udaljene arktičke kaznene kolonije, jednog od najstrožih objekata u Rusiji: još uvijek neobjašnjivu smrt Alekseja Navalnog, najžešćeg neprijatelja Kremlja.

Niko u ruskom zatvorskom sistemu nije bezbjedan“, kaže Grigorij Vajpan, advokat Memorijala, grupe osnovane da dokumentuje represiju u Sovjetskom Savezu, posebno iz staljinističkog zatvorskog sistema poznatog kao gulag.

Za političke zatvorenike situacija je često gora, jer država ima za cilj da ih dodatno kazni, ili dodatno izoluje od svijeta, ili učini sve da im slomi duh”, rekao je Vaypan. Njegova grupa broji 680 političkih zatvorenika u Rusiji.

Kara-Murza je prošle godine osuđen za izdaju zbog osude rata u Ukrajini. On služi 25 godina, što je najstroža kazna za kritičara Kremlja u modernoj Rusiji, i među rastućim je brojem disidenata koji se drže u sve težim uslovima pod političkim udarima predsjednika Vladimira Putina.

NASLJEĐE GULAGA

Bivši zatvorenici, njihovi rođaci i zagovornici ljudskih prava slikaju sumornu sliku zatvorskog sistema koji je potekao iz SSSR-ovog gulaga, što je dokumentovao Aleksandar Solženjicin u „Jedan dan iz života Ivana Denisoviča“ i „Arhipelag Gulag“.

Dok prolazi kroz reforme, „manje-više još uvijek ima okosnicu sovjetskog sistema“, kaže Oleg Kozlovksy, istraživač za Rusiju Amnesty Internationala.

Zatvorenici najčešće žive u barakama sa zbijenim krevetima na sprat. Konstantin Kotov, aktivista koji je od 2021. do juna 2022. proveo više od godinu dana u Kaznenoj koloniji broj 2 u Vladimirskoj oblasti — zatvoru Navalnog — prisjeća se skučenih odaja i do 60 muškaraca po sobi.

Ni pandemija to nije promijenila, rekao je Kotov za AP. Maske su bile potrebne od 6 do 22 sata, ali sumnja da su mnogo pomogle. “Svako malo ljudi su imali visoku temperaturu. Odvezeni su u ambulantu, pa vraćeni i to je to”, rekao je on.

Obroci su osnovni i nezadovoljavajući.

Doručak je bio kašasta kaša, ručak supa sa malo ili bez mesa, pire krompir i mesni ili riblji kotlet; kao i večera, rekao je Kotov. Zatvorenici dobijaju dva jaja nedeljno, a voće i povrće su bili luksuz koji se skoro uvijek rasprodao na zatvorskim kioscima, dodao je.

Obrok nije dovoljan, a često je i nejestiv. Tako da skoro niko ne živi samo od obroka”, rekao je jednom Navalni. Supruga je opisala njegove obroke kao kašu za doručak, supu i kašu za ručak i kašu sa haringom za večeru.

Dodatna hrana se prodaje, ili rođaci mogu slati pakete, u granicama. Oni u kaznenim ćelijama ne dobijaju pakete.

Kaznena kolonija broj 2, poznata po svojim posebno teškim uslovima, u Pokrovu, u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, Rusija, 28. februara 2021. godine.
Kaznena kolonija broj 2, poznata po svojim posebno teškim uslovima, u Pokrovu, u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, Rusija, 28. februara 2021. godine.

Postoji strogi režim poslova i dužnosti, kao što je čišćenje.

Andrej Pivovarov, koji služi četiri godine zbog vođenja zabranjene političke organizacije, mora da čisti svoju samicu nekoliko sati dnevno i da sluša snimak zatvorskih propisa, kaže njegova supruga Tatjana Usmanova. Ali on ne može da radi oboje u isto vrijeme, ili da završi brzo i odmori se, dodala je ona. Čuvari koji gledaju putem CCTV-a kažnjavaju prekršioce pravila.

XS
SM
MD
LG