Linkovi

Neredi u Beogradu, demolirana Gradska kuća u Novom Sadu


Serbia, Belgrade, Riot police stand in formation during clashes with demonstrators at an anti-government rally, amid the spread of the coronavirus disease
Serbia, Belgrade, Riot police stand in formation during clashes with demonstrators at an anti-government rally, amid the spread of the coronavirus disease

Okršaji policije i grupa demonstranata u centru Beogradu nastavljeni su u srijedu, 8. jula uveče nakon što se nekoliko hiljada ljudi drugo veče zaredom okupilo ispred Skupštine Srbije zbog najave vlasti da će pooštriti epidemiološke mjere, ali i zbog reakcije policije tokom protesta na istom mjestu dan ranije (7. jula).

Protesti su 8. jula organizovani i u Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu su demonstranti demolirali zgradu Gradske kuće u centru tog grada.

Demonstracije su, kao i veče prije toga, obilježili višesatni sukobi, suzavac, kamenje i privođenja.

Sukobi u Beogradu počeli su oko 20 časova kada je dio okupljenih probio zaštitnu ogradu ispred Skupštine. Oni su policiju gađali bakljama, kamenjem i flašama, na šta je ona odgovarala suzavcem.

Žandarmerija je nakon toga potisnula okupljene, a na platou ispred parlamenta raspoređena su oklopna vozila i konjica.

Okršaji su nastavljeni u obližnjem Bulevaru kralja Aleksandra, a policija je oko 23.30 rastjerala sve okupljene iz centra grada.

Među povrijeđenima je bilo i demonstranata i policajaca.

Incidenti u Novom Sadu

Suzavac, kamenje i privođenja obilježili su i protest koji je istovremeno organizovan i u Novom Sadu. Demonstranti su demolirali zgradu Gradske kuće, a na ulasku u objekat izbio je i požar.

Prethodno su demonstranti u tom gradu pokušali su da uđu u zgradu Radio-televizije Vojvodine (RTV). Reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) javio je da je razbijeno nekoliko prozora i da je reagovala policija koja je ušla u zgradu RTV-a.

Tokom protesta u tom gradu kamenovane su i prostorije vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Serbia -- A broken window at the entrance of the Radio Television of Vojvodina in Novi Sad during the anti government protest, July 8, 2020.
Serbia -- A broken window at the entrance of the Radio Television of Vojvodina in Novi Sad during the anti government protest, July 8, 2020.

Par hiljada građana prethodno je prošetalo centralnim gradskim ulicama noseći baner na kojem je pisalo: "Ko tebe pendrekom, ti njege revolucijom" i uzvikivali poruke usmjerene protiv predsjednika Srbije i vlasti u Srbiji.

Protesti u Nišu i Kragujevcu

Nekolko hiljada građana protestovalo je i u Nišu. Nakon prolaska centralnim ulicama okupili su se ispred gradske skupštine.

U Kragujevcu su se dogodili incidenti kada su demonstranti okupljeni na protestu u tom gradu gađali jajima i limenkama zgradu skupštine grada, a zatim razbili kamenjem dva prozora u prizemlju Policijske uprave i ubacili baklju.

Serbia -- Protest against the protests against epidemiological measures due to coronavirus outbreak, in Nis, July 8, 2020.
Serbia -- Protest against the protests against epidemiological measures due to coronavirus outbreak, in Nis, July 8, 2020.

Stefanović: Država će biti jača od nasilnika

Ministar policije Nebojša Stefanović sazvao je tokom večeri vanrednu konferenciju za novinare sa koje je poručio da se ulicama Beograda i drugih gradova Srbije dešava "ogoljeno nasilje i pokušaj da se fizičkim obračunima i uništavanjem imovine preuzme vlast bez volje naroda i učešća na izborima". On je rekao da će "država uvek biti jača od nasilnika".

"Ovde se nije radilo o koroni niti o državnoj politici, samo o nasilju. Mi smo imali do sada deset povređenih policajaca. Jedan teško, sa obe polomljene noge, jer su ga gurali sa stepeništa da padne", izjavio je Stefanović.

On je pozvao sve da se suzdrže od nasilja i od tužilaštva zatražio "da rade svoj posao". Stefanović je najavio da će i u Beogradu i svuda biti postavljene jake policijske patrole.

Đilas: Spremni smo i na gore

Lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas napisao je da je opozicija spremna "i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati".

Đilas je na Tviteru optužio vlast da je poslala huligane sa ciljem da napadnu lidere opozicije.

Nevladina Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 objavila je na svom Tviter nalogu snimak na kojem se vidi kako policija prebija demonstrante na beogradskim Terazijama.

Više domaćih nevladinih organizacija ocijenilo je da je tokom policijske intervencije došlo do upotrebe sile koja nije bila zakonita i opravdana.

Istovremeno je Evropska komisija poručila da restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa ne treba da ugrožavaju pravo na mirno okupljanje.

Protesti u Beogradu organizuju se u danima kada se zvanično bilježi najveći broj preminulih od korona virusa od početka epidemije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG