Linkovi

RSE: Konvoj Vojske Srbije udaljava se od Kosova


Srbija - Vozila Vojske Srbije kreću se autoputem od Vranja do Niša, na jugu zemlje, 30.09.2023.
Srbija - Vozila Vojske Srbije kreću se autoputem od Vranja do Niša, na jugu zemlje, 30.09.2023.

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Poruke iz SAD i EU

Zabrinutost zbog raspoređivanja srpskih trupa blizu granice sa Kosovom su izrazile SAD i EU.

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džon Kirbi (John Kirby) je tokom razgovora sa novinarima 29. septembra izrazio zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

Dan kasnije, Žozep Borelj (Josep Borrell), šef evropske diplomatije, istakao je da je Evropska unija (EU) veoma zabrinuta jačanjem vojnog prisustva Srbije uz granicu, te rekao da je to "zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti".

Kakav je odgovor Beograda?

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi medijima 29. septembra je rekao da su "neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti Srbije" jer, kako tvrdi, to nije potpisao.

Nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu, Vojska Srbije je 27. septembra saopštila da je ministar odbrane Miloš Vučević obišao tog dana jedinice vojske "u rejonu njihovog razmještanja" ali ne precizirajući u kojem dijelu Srbije.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu.

Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost, te najavljuje istragu protiv jednog od vodećih lidera kosovih Srba Milana Radoičića koji je iz Beograda preuzeo, kako je saopštio njegov advokat, punu odgovornost za napad.

RSE je poslao upit Ministarstvu odbrane u Vladi Srbije o upozorenjima Vašingtona, te na kom osnovu se vojska grupiše oko granice ako - kako je, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao - on nije potpisao podizanje borbene gotovosti.

Odgovor nije stigao do objavljivanja ovog teksta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG