Linkovi

NATO šalje pojačanje na Kosovo zbog situacije na sjeveru


NATO na Kosovu
NATO na Kosovu

NATO je u petak, 29. septembra, saopštio da je odobrio dodatne snage zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova i pozvao "sve strane na hitnu deeskalaciju".

"Uvijek ćemo osigurati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR (Misijom NATO na Kosovu) ispuni svoj mandat", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Na sjeveru Kosova ponovo su eskalirale tenzije sa sukobom policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, 24. septembra kada su ubijeni jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Poslije sastanka Sjevernoatlantskog vijeća 29. septembra 2023. na kojem se razgovaralo o situaciji na Kosovu, saveznici su, prema saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova, navodi se u saopštenju.

"Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Sjevernoatlantsko vijeće je samo jučer, 28. septembra, odobrilo dodatne snage za rješavanje trenutne situacije", navodi se u saopštenju, ne navodeći koliko dodatnih snaga je odobreno.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Misija NATO na Kosovu navodi da nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEX), OSCE-om, Misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu i diplomatskom zajednicom.

"KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvijek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", dodaje se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG