Linkovi

Diplomatske napetosti između Srbije i Hrvatske: Protjeran po jedan diplomata


Ilustracija
Ilustracija

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske objavilo je kako odluka Srbije da prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata pogoršava odnose dvije države i destabilizira situaciju u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra je proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi". Drugo objašnjenje nije navedeno.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu", navodi se u objavi Ministarstva.

"Zabrinjava nas", napisali su dalje, "što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji".

"S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata", konstatovali su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

"Reagirali smo brzo na ovaj potez recipročnom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH", rekao je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, prenosi Dnevnik.hr.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG