Linkovi

Bogatstvo na rate i luksuzni apartmani: Detalji najvećeg ugovora u historiji sporta


Shohei Ohtani u dresu Los Angeles Angelsima (Foto: AP/Ashley Landis)
Shohei Ohtani u dresu Los Angeles Angelsima (Foto: AP/Ashley Landis)

Bejzbol igrač Shohei Ohtani će dobiti samo 20 miliona dolara od svog ugovora od 700 miliona sa Los Angeles Dodgersima u narednih 10 godina.

Ostatak od 680 miliona dolara biće mu isplaćen u periodu od od 2034. do 2043. u neobičnoj strukturi koja timu daje veću fleksibilnost platnog spiska u narednim sezonama.

Ohtanijev rekordni ugovor predviđa godišnju platu od 70 miliona dolara, prema detaljima do kojih je došla agencija AP. Od godišnje plate, 68 miliona dolara će se odlagati sa strane, bez kamate, a biće isplaćivano u jednakim ratama svakog 1. jula od 2034. do 2043.

Zbog bejzbol poreza na luksuz, ugovor se vrijednuje kao godišnji dodatak na platni spisak Dodgersa od oko 46 miliona dolara. U skladu sa kolektivnim ugovorom, za obračun platnog spiska tima, vrijednost odloženog novca se oporezuje po umanjenoj srednjoj federalnoj stopi. Za sve ugovore van ove sezone, popust će biti po stopi od 4,43 odsto iz oktobra 2023.

Ohtanijev ugovor obuhvata potpunu zabranu trejda i predviđa hotelski apartman na putovanjima, vrhunski luksuzni apartman za domaće utakmice i prevodioca sa punim radnim vremenom.

Jedinstvena superzvijezda i kao udarač i kao bacač, 29-godišnji Ohtani napustio je Los Angeles Angels kao slobodan agent da bi potpisao ugovor sa Dodgersima.

"Navijači Dodgersa, hvala vam što ste mi poželjeli dobrodošlicu u vaš tim", rekao je Ohtani u saopštenju koje je objavio klub. "Mogu da kažem 100 odsto da vi, organizacija Dodgersa i ja dijelimo isti cilj — šampionska parada na ulicama Los Angelesa."

Primajući ogromnu većinu novca kada vjerovatno neće živjeti u Sjedinjenim Državama, Ohtani također smatra da ima poreske olakšice. Najviša poreska stopa u Kaliforniji za stanovnike je 13,3 odsto.

On ima niz ugovora o podršci koji značajno povećavaju njegovu zaradu pored plate.

"U ime LA Dodgersa i naših navijača svuda, želimo dobrodošlicu Shoheiju Ohtaniju u Dodgerse, dom Jackiea Robinsona, Sandyja Koufaxa i Hidea Nomoa, trojice najlegendarnijih igrača u ovom sportu", rekao je Mark Walter, predsjednik Dodgersa. „Shohei je talenat koji se pojavljuje jednom u generaciji i jedan od najuzbudljivijih profesionalnih sportista na svijetu.”

Ukupna vrijednost Ohtanijevog ugovora je za 64 odsto veća od prethodnog bejzbol rekorda, 12-godišnjeg ugovora od 426,5 miliona dolara za igrača Angelsa Mikea Trouta koji je počeo 2019.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG