Linkovi

Ministar Gates: Dosadasnja postignuca znacajna, i ne smije ih se izgubiti


Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)
Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)

General Petraeus je nedavno rekao da je stanje prilicno krhko, iako stabilno, i da se moze lako preokrenuti

Ova objava inace najavljuje početak postupnog prorjeđivanja oko 100 hiljada američkih vojnika u Afganistanu. Ovaj početak povlačenja signalizira i postupno prebacivanje odgovornosti za sigurnosnu situaciju na afganistanske snage i pomak prema političkom rješenju u kojem će sudjelovati bar neke od pobunjeničkih grupacija.

Iako se nisu unaprijed objavljivali tačni brojevi o povlačenju, predsjednik je najavljivao da će ono biti "značajno". Međutim, iako brojevi nisu spominjani, američki zvanicnici sve do samog predsjednika, uvijek su tvrdili da će se opseg povlačenja temeljiti na "uvjetima na terenu" – o tome koliko su snažni pobunjenici i u kolikoj je mjeri afganistanska vlada pripremljena da im se suprotstavi.

Ocjene stanja na terenu u velikoj mjeri variraju. U jednom intervjuu prije dva tjedna general David Petraeus, zapovjednik NATO snaga u Afganistanu i budući direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e, opisao je postignuća kao "krhka" i "ona koja se mogu začas preokrenuti". Ministar obrane Robert Gates spominjao je "značajni napredak", ali je i upozorio da bi ta postignuća mogla biti izgubljena u onom što je on nazvao "žurbi da se ode". Pozvao je na vrlo umjereno povlačenje postrojbi za pružanje podrške, a ne borbenih jedinica.

Bivši diplomat Matthew Hoh, koji je služio u Afganistanu ali je podnio ostavku zbog svog protivljenja ratu, tvrdi da se situacija u Afganistanu pogoršava, a ne popravlja.. "Ubrzali smo taj rat. U biti, utrostručili smo broj vojnika, utrostručili količinu novca koju tamo trošimo, podržavali smo namještene ili ukradene izbora dva puta, a pobuna se pojačala i proširila se po cijeloj zemlji. A do prije dvije godine bila je ograničena uglavnom na jug i istok zemlje, sad to više nije slučaj. I dok smo ranije bili u živom pijesku do struka, sada smo u živom pijesku do prsa".

Andrew Wilder direktor je za Afganistansko-pakistanski program pri američkom Institutu za mir. On je uoči govora rekao da predsjednik Obama treba iskoristiti priliku kad objavljuje povlačenje da jasno da do znanja koji su američki ciljevi u Afganistanu. On kaže da su se jednostavni ciljevi poražavanja al-Qaide i sprečavanje da talibani opet dođu na vlast izmijenili u proteklih deset godina. "A onda su došli neki ambiciozniji ciljevi, u smislu izgradnje države i razvoja Afganistana. Mislim da je to krasna stvar za pokušati, ali to nikad nije bilo jasno, to nikad nije bilo izraženo kao krajnji cilj. Tako da mislim sad postoji jedna hitna potreba da se ponovno pojasni zašto smo u Afganistanu i onda da se pronađu sredstva za taj cilj".

Ključ za ovaj američki plan je da se izgrade afganistanske vojne i policijske snage tako da one mogu preuzeti sigurnosne dužnosti u zemlji. Bivši afganistanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Said Jawad kaže da vojska sad bolje obavlja posao, međutim, da je policija u zabrinjavajućem stanju. "Zapravo postoje dijelovi gdje je situacija izvrsna, postignuća značajna, posebno u vojsci. Policija ima pred sobom još mnogo toga za učiniti i u smislu broja i, što je još važnije, u smislu toga da postanu profesionalne policijske snage".

Dio problema ne samo s policijom već i vladom, kaže Jawad, jest sveprisutna korupcija. Kaže kako vlada Hamida Karzaija to ne promatra kao isti prioritet koji to predstavlja za Sjedinjene Države i saveznike u NATO-u. Pojavljuje se polako i stajalište da će trebati postići političko rješenje da se okonča sukob, a neki vrlo preliminarni razgovori već su počeli. Jawad kaže da je neizbježan sporazum o podjeli vlasti, međutim, da talibani još nemaju nikakvu namjeru sklopiti takav sporazum. "Talibani se bore za političku vlast. To je očigledno. Bilo kakav sporazum će uključivati podjelu izvjesnog stupnja političke vlasti s njima. Način na koji se rat odvija, iako su talibani pod sve većim pritiskom posebno na jugu, jest da imaju veću slobodu kretanja u drugim dijelovima zemlje. Nema se dojam da gube rat potpuno. A ako ne gube, nisu stvarno obvezani na razgovore jer je definicija pobjeda za talibane bitno različita od definicije pobjede kakvu imaju Sjedinjene Države i afganistanski narod".

Andrew Wilder kaže da bi se bilo kakav mir održao, sporazum mora uključivati ne samo talibane i afganistansku vladu, već i podršku međunarodne zajednice. "Da bi to bilo trajno, mora uključivati jedan sveobuhvatni proces. To ne može biti neki sporazum između talibana i Karzaijeve vlade, kojeg bi na neki način podržale Sjedinjene Države i Pakistan. On mora uzeti u obzir interese drugih afganistanskih frakcija. Ali u pokušaju da se donese odluka o broju vojnika, mislim da je važno da se to učini u skladu s ciljem stabilnosti i možda sveobuhvatnog mirovnog procesa kojeg bi onda vojska podržala i promicala".

Ministar obrane Robert Gates rekao je u nedjelju da očekuje, bez obzira na predsjednikovu odluku, kako će "značajni broj" vojnika ostati u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG