Linkovi

Specijalno oružje: Sjeverna koreja „bombardovala” Južnu Koreju fekalijama


Balon sa kesom u kojem se nalaze predmeti iz Sjeverne Koreje, na ulici u mjestu Chungnam u Južnoj Koreji (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)
Balon sa kesom u kojem se nalaze predmeti iz Sjeverne Koreje, na ulici u mjestu Chungnam u Južnoj Koreji (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)

Sjevernokorejski baloni ispuštali su izmet i drugo smeće na prometne ulice, ispred stambenih objekata u oblastima širom Južne Koreje, prema izvještajima lokalnih medija i vojske u Seulu, u posljednjoj eskalaciji napetosti na poluostrvu.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je otkrio veliki broj balona, od kojih su barem neki sadržavali prljavštinu i smeće, optužujući Sjevernu Koreju za „nehuman i nizak” čin.

Pozivajući se na vojne izvore, južnokorejska novinska agencija Jonhap saopštila je da je otkriveno više od 200 balona. Neki od balona su sadržavali supstancu, „za koju se, iako je teško potvrditi, pretpostavljalo da je fekalija zbog njene tamne boje i mirisa”, izvijestio je Jonhap.

Drugi mediji su javili da su baloni primjećeni čak na jugu do provincije Jeola, na krajnjem jugu Južne Koreje, što sugeriše da su baloni bili rašireni širom zemlje.

Na slikama koje je objavila vojska Južne Koreje prikazani su različiti komadi smeća, neki pomiješani sa neodređenom smeđom materijom, razbacani po ulicama gradova, među kojima i u Seulu. Na jednoj slici je prikazan elektronski uređaj, za koji je vojska rekla da je očigledno dizajniran da izbaci tanke plastične balone.

U saopštenju, vojska Južne Koreje je rekla da te akcije krše međunarodno pravo i ozbiljno ugrožavaju javnu bezbjednost. „Baloni Sjeverne Koreje poslati na Južnu koreju mogu da padnu ne samo na stambena naselja, već i na aerodrome i autoputeve, izazivajući štetu”, navodi se u saopštenju.

Tokom noći u srijedu, neki stanovnici Južne Koreje u pograničnim provincijama dobili su SMS poruke u kojima se pozivaju da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom zbog nepoznatih predmeta koji su navodno iz Sjeverne Koreje.

U obavještenju, u kojem se ne pominju fekalije, stanovnicima se savjetuje da kontaktiraju svoju lokalnu upravu ako pronađu bilo koji od predmeta. Sjeverna Koreja se ranije ove nedjelje zaklela na akciju u stilu „oko za oko, zub za zub” pošto je istaknuti aktivista za ljudska prava lansirao balone koji su nosili pamflete protiv Sjeverne Koreje i USB diskove na kojima su bile snimljene južnokorejske pop pesme.

„Hrpe otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po graničnim oblastima i unutrašnjosti RK, i direktno će se osjetiti koliko je napora potrebno da se oni uklone”, rekao je zamjenik ministra nacionalne odbrane Sjeverne Koreje državnim medijima.

Neidentifikovani objekat koji je sletio u dvorište kuće u Seulu. (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)
Neidentifikovani objekat koji je sletio u dvorište kuće u Seulu. (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)

Ratovi balonima

Totalitarna vlada Sjeverne Koreje godinama se žalila na južnokorejske aktiviste koji ubacuju materijale i druge predmete protiv Pjongjanga na sjever. Leci često kritikuju stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji ili ismevaju njenog lidera Kim Jong Una, a ponekad su pakovani sa vrednim stvarima, kao što su dolarske novčanice ili USB diskovi.

Iako Sjeverna Koreja prezire lansiranje letaka, decenijama je uzvraćala na isti način, šaljući sopstvene balone napunjene propagandnim pamfletima na jug. Lansiranja su bila dio višedecenijskih napora Sjeverne Koreje da pridobije Južnokorejce i stvori nepovjerenje prema njihovoj vladi, rekao je Jacco Zwetsloot, voditelj NK Njuz podcasta o pitanjima vezanim za Sjevernu Koreju sa sedištem u Seulu.

Ali najnovija lansiranja, kako je rekao, izgleda da odražavaju promjenu u pristupu Sjeverne Koreje prema jugu. „Kada jednom pošaljete izmet – ili korišteni toalet papir ili smeće - to će ljude odgurnuti od vas”, rekao je Zvetslot.

Ranije ove godine, Pjongjang je formalno odbacio svoj dugogodišnji cilj ponovnog ujedinjenja Koreje, proglasivši Jug svojim stalnim protivnikom.

Šire tenzije

Ovi potezi su u skladu sa sve neprijateljskijom retorikom Sjeverne Koreje protiv Južne - što je navelo neke analitičare da zaključe da Kim možda priprema ozbiljniju provokaciju, uključujući i neku vrstu prekogranične konfrontacije.

Međutim, ostaje nejasno da li će Kim eskalirati dosadašnji obrazac periodičnog sprovođenja ratnih taktika takozvane sive zone, koje su manje od ratnih dejstava.

U jednom posebno provokativnom potezu, Sjeverna Koreja je krajem 2022. poslala pet malih izviđačkih dronova preko granice, od kojih je jedan stigao sve do sjevernog ruba glavnog grada Seula.

Sjeverna Koreja bi mogla da vidi vrijednost u podizanju napetosti uoči američkih izbora u novembru, delimično zbog toga što će Pjongjang ostati prioritet američke spoljne politike, rekla je Jean Lee, specijalista za Koreju iz Centra Istok-Zapad sa sjedištem na Havajima.

„Mislim da je sve ovo korak po korak i veoma pažljivo osmišljen obrazac ili playlista provokacija za stvaranje anksioznosti, kako bi se osiguralo da Sjeverna Koreja bude relevantna. Mislim da bi to moglo da uključi više provokacija, tako da region mora da bude spreman i za to”, dodao je Lee.

Sjeverna Koreja je u utorak priznala neuspjeh prilikom najnovijeg pokušaja lansiranja vojnog špijunskog satelita u orbitu, nakon što je raketa koja je nosila uređaj eksplodirala ubrzo po polijetanju. Sjeverna Koreja je prošle godine uspješno lansirala svoj prvi špijunski satelit i obećala je da će poslati još nekoliko kao dio napora da nadgleda američke snage u regionu.

U saopštenju od nedelje, zamjenik ministra nacionalne odbrane Sjeverne Koreje optužio je američke i južnokorejske snage da „otvoreno intenziviraju” svoju vazdušnu špijunažu i aktivnosti pomorske patrole u blizini granice. U saopštenju se navodi da je „vrhovno vojno rukovodstvo” Sejverne Koreje naložilo vojsci „da preduzme ofanzivnu akciju protiv provokativnog napada neprijatelja”.

Lee Juhyunje doprinio ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG