Linkovi

Španija, Norveška i Irska formalno priznale palestinsku državu


Muškarac šeta ispred zgrade opštine u gradu Ramallah na Zapadnoj obali 24. maja 2024, okićene zastavama Španije, Irske i Norveške.
Muškarac šeta ispred zgrade opštine u gradu Ramallah na Zapadnoj obali 24. maja 2024, okićene zastavama Španije, Irske i Norveške.

Španija, Norveška i Irska u utorak su formalno priznale palestinsku državu u koordinisanom naporu tri zapadnoevropske nacije koje su osmišljene da pojačaju međunarodni pritisak na Izrael da ublaži svoj razorni odgovor na prošlogodišnji napad pod vodstvom Hamasa.

Tel Aviv je osudio diplomatski potez koji neće imati neposredan uticaj na njegov žestoki rat u Gazi.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u utorak da će njegova vlada odobriti službeno priznanje palestinske države, rekavši da je to potez, koji je već poduzelo više od 140 zemalja, usmjeren na "doprinos postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca".

"To je jedini način da se ostvari rješenje koje svi prepoznajemo kao jedino moguće za postizanje budućnosti mira, palestinske države koja koegzistira uz državu Izrael u miru i sigurnosti", rekao je Sanchez.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz brzo se obrušio na Španiju na X-u, rekavši da je Sanchezova vlada "saučesnik u poticanju genocida nad Jevrejima i ratnih zločina".

U Dublinu, podignuta je palestinska zastava ispred Leinster Housea, sjedišta irskog parlamenta.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak, irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je "prvi put na sastanku EU, na pravi način, vidio značajnu diskusiju o sankcijama" za Izrael.

Simon Harris, irski premijer, insistirao je u utorak da bi EU trebalo da razmotri ekonomske sankcije za Izrael, rekavši da bi "Evropa mogla da radi mnogo više".

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je u izjavi da je "više od 30 godina Norveška bila jedan od najjačih zagovornika palestinske države".

"Danas, kada Norveška zvanično priznaje Palestinu kao državu, to je prekretnica u odnosima između Norveške i Palestine", rekao je on.

Dok su desetine zemalja priznale palestinsku državu, nijedna od velikih zapadnih sila to nije učinila. Ipak, pridruživanje tri evropske zemlje grupi predstavlja pobjedu palestinskih napora u svijetu javnog mnijenja.

Španija je prvi put objavila svoju namjeru da prizna palestinsku državu prošle sedmice, zajedno s Irskom i Norveškom, koje su također odredile utorak kao datum stupanja na snagu njihovih odluka.

Izrael je taj potez nazvao poklonom Hamasu i u znak protesta opozvao svoje ambasadore iz sve tri zemlje.

Španski premijer Pedro Sanchez je u utorak rekao da odluka o priznanju palestinske države "odražava naše apsolutno odbacivanje Hamasa, terorističke organizacije koja je protiv rješenja o dvije države".

On je dalje rekao da taj potez "nije protiv nikoga, a najmanje protiv Izraela".

Sanchez je rekao da pozicija Španije podržava granice iz 1967. godine, osim ako Izrael i Palestinci ne pristanu na promjene, te održivu palestinsku državu koja uključuje Zapadnu obalu i Gazu povezane koridorom i istočni Jerusalem kao glavni grad.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG