Linkovi

Bidenova administracija poručuje Izraelu da zaštiti civile nakon smrtonosnog napada na Rafah


Palestinci traže hranu nakon izraelskog napada na područje namijenjeno raseljenim osobama u Rafahu, 27. maj 2024.
Palestinci traže hranu nakon izraelskog napada na područje namijenjeno raseljenim osobama u Rafahu, 27. maj 2024.

Bidenova administracija poručila je Izraelu da preduzme sve mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili civili nakon što je u vojnom napadu u Rafahu ubijeno na desetine Palestinaca.

"Izrael ima pravo da krene za Hamasom i razumijemo da je ovaj napad ubio dvojicu visokih Hamasovih terorista koji su odgovorni za napade na izraelske civile", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Ali kao što smo bili jasni, Izrael mora poduzeti sve moguće mjere opreza da zaštiti civile."

Biden se suočio sa sve većim pritiskom unutar svoje stranke da smanji podršku Izraelu, čak i prije zračnog napada u nedjelju navečer u kojem su zapaljeni šatori i klimava metalna skloništa u kampu Rafah, ubivši 45 ljudi.

Alexandria Ocasio-Cortez, istaknuta demokratska poslanica u Predstavničkom domu, u ponedjeljak je napad nazvala "neodbranjivim zločinom", dodajući u objavi na društvenim mrežama da je "davno prošlo vrijeme da predsjednik ispuni svoju riječ i suspenduje vojnu pomoć".

"Užasne i potresne slike koje su sinoć dolazile iz Rafaha", rekla je predstavnica Ayanna Pressley u objavi na društvenim mrežama. "Koliko će još SAD stajati po strani dok izraelska vojska kolje i sakati palestinske bebe?"

Predstavnica Rashida Tlaib, jedina palestinska Amerikanka koja služi u Kongresu, nazvala je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "genocidnim manijakom".

Netanyahu je u ponedjeljak rekao da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, već da je "tragična greška".

Glasnogovornik NSC-a rekao je da američka vlada "aktivno sarađuje" s izraelskom vojskom i drugima na terenu kako bi procijenila šta se dogodilo.

Prema nedavnoj anketi Reuters/Ipsosa, gotovo polovina demokratskih birača ne odobrava Bidenovo vođenje rata između Izraela i Hamasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG