Linkovi

Španija osudila hapšenje svojih novinara u Venecueli


People holding signs with a message that reads in Spanish: "No more dictatorship" take part in a walkout against President Nicolas Maduro, in Caracas, Venezuela, Jan. 30, 2019.
People holding signs with a message that reads in Spanish: "No more dictatorship" take part in a walkout against President Nicolas Maduro, in Caracas, Venezuela, Jan. 30, 2019.

Venecuelanske vlasti pritvorile su trojicu stranih novinara i vozača koji je radio za špansku novinsku agenciju EFE. Vlada Španije osudila je hapšenaj i tražila da novinari odmah budu pušteni na slobodu.

Kolumbijski fotograf Leonardo Munjoz uhapšen je sa svojim venecuelanskim vozačem Hozeom Salasom dok su izveštavali s protesta protiv vlade, a nekoliko sati nakon toga bezbednosne snage uhapsile su španskog novinara Gonzala Domingeza Ledu i kolumbijsku televizijsku producentkinju Mauren Barigu Vargas u njihovom hotelu, rekla je čelnica kancelarije EFE u Karakasu, Nelida Fernandez, prenose agencije.

Ceo tim novinara doputovao je prošlog meseca iz glavnog grada Kolumbije, Bogote.

Hapšenja prate deportaciju dvojice čileanskih novinara pritvorenih ove nedelje.

Francuski diplomatski izvor rekao je da su dvojica francuskih novinara, koji prate proteste, uhapšeni i da ambasada traži njihovo puštanje.

Francuski novinari radili su za dnevni televizijski program "Quotidien", koji je deo mreže TF1 televizije. Zasad TF1 nije imao komentar.

SAD i niz zapadnih i latinoameričkih država prošle nedelje su priznali Huana Gvaida, koji se proglasio privremenim predsednikom, a Rusija, Kina, Turska i druge države stale su iza osporavanog predsednika Nikolasa Madura.

Španski premijer Pedro Sančes naveo je da će njegova vlada priznati Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele ako osporavani socijalistički lider Nikolas Maduro ne raspiše predsedničke izbore do nedelje.

Maduro je odbacio i pozive na prevremene izbore i naglasio da je njegova pobeda prošle godine bila pravedna uprkos mnogim optužbama o prevari i zabrani kandidature dvojici rivala.

XS
SM
MD
LG