Linkovi

Južni Sudan: Šansa za mir u Adis Abebi!?


Prema podacima Ujedinjenih nacija u dosadašnjim sukobima poginulo je više od hiljadu osoba, a na desetine hiljada napustilo je domove, sklanjajući se pred nasiljem.

Predstavnici predsjednika Južnog Sudana i lidera pobunjeničkog pokreta stigli su u Adis Abebu, glavni grad Etiopije, gdje bi trebalo da razgovaraju o okončanju sukoba u toj zemlji. Ti sukobi su počeli optužbama južnosudanskog predsjednika Salve Kirra u kojima je tvrdio da je Riek Machar, bivši potpredsjednik Južnog Sudana, a sada vođa pobunjenika, planirao državni udar. Predsjednik Kirr je, po etničkom porijeklu Dinka, a pobunjenički lider Machar iz plemena Neur, što sadašnjim sukobima daje i međuetničku dimenziju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u dosadašnjim sukobima poginulo je više od hiljadu osoba, a na desetine hiljada napustilo je domove, sklanjajući se pred nasiljem.

Hilde Johnson, čelnica misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu na danas održanoj konferenciji za novinare u Jubi, glavnom gradu te zemlje je istakla:

"Zemlja je prekretnici. Još uvijek može biti spriječena dalja eskalacija sukoba. Odgovornost je na liderima Južnog Sudana i dvije sukobljene strane. I predsjednik Kirr i bivši potpredsjednik Machar, koji sada predvodi pobunjenike, tvrde i uvjeravaju da žele dijalog, da žele miru dati šansu."

Osim nade da će biti uspješni, čelnica misije svjetske organizacije, nije govorila o pregovorima u Adis Abebi. U ocjeni koju je izrekao ministar vanjskih poslova Južnog Sudana Barnaba Marial Benjamin, dosta je pesimizma:

"Mi smo za dijalog, dijalog bez ikakvog uslovaljavanja. Druga strana postavlja uslove i odbija podjednak, obostrani prekid neprijateljstava."

Jedan od uslova pobunjenika je oslobađanje političkih saveznika pobunjeničkog lidera i bivšeg sudanskog potpredsjednika Machara.

Za razliku od ministra Benjamina, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Južni Sudan Donald Booth je optimista:

"Spremnost pobunjeničke strane da u Adis Abebu pošalje pregovarače je prvi i vrlo važan korak ka obustvaljanju sukoba i otpočinjanju pregovora kojima će biti riješena politička pitanja zbog kojih sukobi traju već dva tjedna."

Mediator pregovora dvije strane biće predsjednik vlade Etiopije Hailemariam Desalgen.

Da podsjetimo Južni Sudan je od 2011. godine neovisna država, formirana i međunarodno priznata nakon referenduma o otcjepljenju od Sudana.
Južni Sudan: Šansa za mir u Adis Abebi?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
XS
SM
MD
LG