Linkovi

“South of the Border”: Nova kontroverza Olivera Stone-a


Hugo Chavez, neprijatelj opasniji od bin Ladena ili....
Hugo Chavez, neprijatelj opasniji od bin Ladena ili....

Slavni filmski reditelj i dobitnik Oskara Oliver Stone, režirao je i, politički kontroverzne, filmove u kojima je bilo riječi od dvojici bivših američkih predsjednika, George W. Bushu i Richardu Nixonu, te o ubistvu Johna Kennedy-ja. Odnedavno se ponovo govori o novoj kontroverzi vezanoj za njegov dokumentarni film pod nazivom "Sout of the Border" - Južno od granice - u kojem predsjednika Venecuele Huga Chaveza predstavlja u toplom svjetlu i dovodi u pitanje negativne predodžbe o venecuelanskom predsjedniku u američkim medijima i javnosti.

“Ko je Hugo Chavez” - pita na početku fima Oliver Stone.

“On je opasniji od Osame Bin Ladena i njegov rat protiv Amerike bi mogao pomračiti napade od 11. septembra” - slijedi, ako odgovor, insert iz emisija jedne američke tv-mreže.

Zatim slijedi kadar u kojem Venecuelanci na ulicama oduševljeno pozdravljaju Huga Chaveza.

U filmu "South of Border" Oliver Stone predstavlja Huga Chaveza kao lidera koji se uzdigao od siromaha do demokratski izabranog predsjednika, karizmatičnog vođe koji se odupro američkom intervencionizmu gradeći snažnu domaću ekonomiju i 2002. godine osujetio državni udar iza kojeg su, kako implicira Stone, stajali i Amerikanci.

“Motiv za taj udar u Venecueli, kao i za invaziju Iraka je isti… nafta” - tvrdi u jednom kadru filma Hugo Chavez.

Pokušaj Olivera Stone-a da napravi provokativan dokumentarac ostaje ipak samo pokušaj. Reditelj ne nudi nikakv uvjerljiv dokaz da su Sjedinjene Države stajale iza pokušaja državnog udara u Venecueli, ili da je Chavezova inicijativa o nacionalizaciji prirodnog bogatstva uticala na poboljšanje venecuelanske ekonomije.

Upravo suprotno, tvrdi Michael Shifer, predsjednik vašingtonske grupe Među-američki dijalog. On ističe da je posljednje četiri godine Venecuela postala siromašnija, da je proizvodnja nafte opala, a da je inflacija .....

“.... najveća u Južnoj Americi. Ove godine mogla bi biti preko 40 odsto. Prošle godine bila je 30 procenata. Inflacija najteže pogađa najsiromašnije. Kriminal, vrlo problematičan u cijeloj Južnoj Americi, u Venecueli je izvan svih statistika.”

Oliver Stone u filmu se ne bavi socio-ekonomskim nevoljama. Umjesto toga, on se usmjerava na američke medije zbog predstavljanja Huga Chaveza kao diktatora i demagoga. Gospodin Shifter o tome kaže:

“Mislim da Oliver Stone nije pošten prema američkoj štampi. Ima prostora za kritike američkih medija, ali reći da o Chavezu govore jednostrano nije realno.”

Kao i Oliver Stone, i gospodin Shifer ističe da je Hugo Chavez izabran demokratski, da ima široku podršku, da radi naporno, da brine o tome što misle birači... Gospodin Shifer, međutim, pita da li je Chavezovo vođenje Venecuele demokratično:

“On sam donosi sve odluke, nema ograničenja njegovoj moći. On kontrolira pravosuđe. Reći da je pravosuđe u Venecueli neovisno je smiješno. Chavez kontrolira i štampu, medije, kršenja ljudskih prava su evidentna... Ljude trpaju u zatvore jednostavno zato što se ne slažu sa Chavezovom politikom.”

Tariq Aziz, historičar britansko-pakistanskog porijekla, ko-autor scenarija za Stone-ov film "Južno od granice," rekao je na jednom skupu vezanom za premijeru filma:

“Da li ima nekih kršenja ljudskih prava u Venecueli... vjerovatno da ima. Ja ne mogu reći da nema.”

Ni pitanjem poštivanja ljudskih prava film Olivera Stone-a se ne bavi. Umjesto toga, reditelj se fokusira na Huga Chaveza i kao na lidera koji ima ambiciju da slijedi Simona Bolivara i kreira Južnu Amerike kao jedinstven front protiv eventualne intervencije Sjedinjenih Država.

Oliver Stone
Oliver Stone

Oliver Stone kaže da je njegov film sa oduševljen prihvaćen u Južnoj Americi:

“Šest hiljada Bolivijaca je bilo oduševljeno, tri hiljade Venecuelenaca, dvije hilade Ekvadorijanaca... Bilo je divno sve to vidjeti... i to oduševljenje traje. To nije samo zbog mog filma. To je pokret koji zahvata duboko.”

Dokumentarni film Olivera Stone-a o Hugu Chavezu, sa mnogim detaljima o prisnom odnosu reditelja i venecuelanskog lidera ostavlja otvorenim i pitanje o čemu je taj film zapravo. Da li samo o prijateljstvu dvije osebujne ličnosti koje uživaju u kontroverzama, ili realan dokument o Hugu Chavezu.

XS
SM
MD
LG