Linkovi

The Interview ipak stiže u neke američke bioskope


 Alamo Drafthouse Cinema , Dec. 23, 2014.
Alamo Drafthouse Cinema , Dec. 23, 2014.

Zvaničnici filmske kompanije Sony Pictures su objavili da će film The Interview, kontroverzna komedija o atentatu na sjevernokorejskog lidera Kim Yong un-a , ipak biti prikazan u jednom ograničenom broju američkih malih, neovisnih bioskopa, počevši od ovoga četvrtka. YouTube je takodjer danas objavio da će omogućiti gledanje filma u cjelini svojim posjetiteljima.

Da kratko podsjetimo da je kompanija bila odlučila povući film nakon što je većina lanaca kina u Americi odbila da ga preuzme, medjutim, to se u medjuvremenu promijenilo, i oni koji žele, moći će vidjeti film uskoro.

Promotivni plakati su uglavnom skinuti ispred većine bioskopa u Americi, medjutim, čelnici Sony-ja kažu da u istražili nove načine da se film ipak obezbijedi publici.

Crna komedija u kojoj glume Seth Rogen i James Franco govori o dvojici novinara, koji dobiju zadatak od CIA-e da ubiju sjevernokorejskog diktatora.

Mnogi slavni iz Hollywooda su putem društvenih medija kao što je Twitter izrazili neslaganje sa prvobitnom odlukom kompanije da film potpuno povuče do daljnjeg.

Čak se američki predsjednik Barack Obama pridružio kritikama Sony-ja, iako je za cijeli slučaj prvenstveno okrivio režim u Pyong Yangu.

Neko je očigledno spreman prijetiti našem narodu zbog satiričnog filma. Možemo zamisliti kakva bi reakcija bila na dokumentarac, ili neku vijest koja im se ne svidja., kazao je Obama.

Profesor političkih nauka Stanley Rosen na Univerzitetu Južne Kalifornije, koji se bavi azijskom kinematografijom, imao je priliku vidjeti film na privatnoj projekciji. On govori o svojim utiscima:

“Film je smiješan , ako se gleda tek jedan njegov sloj. Medjutim, mogu razumjeti zašto se smatra duboko uvrijedljivim za Sjevernu Koreju - a možda čak i za Azijate općenito.”

Rosen dodaje da je film parodija jednog nimalo smiješnog režima i njegovog nesigurnog lidera koji se boji za svoju vlast.

“Oni su uvjereni da je upravo skidanje režima cilj Sjedinjenih Država. Zbog toga bi željeli neku vrstu dogovora s Amerikom, kojim bi Washington objavio da prihvata liderstvo Sjeverne Koreje .”

Bez obzira ko stoji iza masivnog napada na kompjuterski sistem Sony-ja, , očigledno je da su velike korporacije sve češće meta sofisticiranih hakera, govori Fengmin Gong iz kompanije za sigurnost visoke tehnologije, Cyphort.

“Sve je više glumaca na toj sceni. Nisu to više hakeri samo da bi se za njih čulo, već se ljudi time bave iz financijskih interesa, kako bi krali tajne bilo korporacija, bilo država. Oni će to polako i nastaviti .”


Hakere je vrlo teško otkriti.
Stoga je predsjednik Obama obećao da će se kibernetički napad istražiti i kazniti. Mnogi se pitaju da li je nestanak pristupa Internetu u Sjevernoj Koreji, koji je trajao oko deset sati, možda dio američkog odgovora. Američki zvaničnici nisu ni potvrdili ni negirali svoju ulogu u tome, a Kina je takodjer saopćila da nema ništa s time.

A Hollywood u medjuvremenu nestrpljivo očekuje slijedeće poglavlje u ovoj priči.

XS
SM
MD
LG