Linkovi

Ford C-Max: Nova generacija hibridnih vozila


C-MAX Solar Energi Concept Car
C-MAX Solar Energi Concept Car

C-Max Solar Concept se pokreće na tri vrste goriva: sunčevu ili električnu energiju, ili benzin.

Na početku 20-og vijeka, električna energija, para, i benzin su se natjecali za premoć u pokretanju automobila. Danas, automobili se mogu pokretati na benzin, električne baterije, ili oboje. Deyane Moses izvještava o konceptu automobila koji se koristi drugačijim izvorom snage, a to je sunčeva svjetlost.
C-Max koncept solarne energije nije obično hibridno vozilo.

Ono se zapravo može pokretati na tri različite vrste goriva. Može se napuniti korištenjem električnog kabla. Može se pokretati na sunčevu energiju, ili na benzin. To je spoj najboljih elemenata svih tih vrsta energije, objašnjava Mike Tinskey iz kompanije Ford.

On kaže da bi to zapravo mogla biti budućnost održive vrste transporta. Mike Tinskey objašnjava na koji način solarni paneli, postavljeni na krovu vozila, sakupljaju sunčevu energiju.

Zamislite to kao strukturu za parking. Tu je nastrešica ispod koje vozilo parkira, i ona uvećava sunčevu energiju. Na taj način svaki dan napunite baterije, koje vam daju vožnju od oko 33 kilometra. I to je besplatna i čista energija, koju dobijate od sunca svaki dan, kaže Mike Tinskey.

Veliki auto proizvođači su se i u prošlosti oslanjali na sunčevu energiju. Ali solarni paneli su se koristili da pokreću stvari kao što su klima uređaji ili test vozila, kaže istoričarka Leslie Kendall.

Morali su biti jako lagani kako bi bili aerodinamični. Morali su bili jako efikasni, da zapravo nisu bili praktični. Ali ovdje sada imamo praktično i moderno vozilo koje možete voziti u svakodnevnim situacijama. Ne pokreće se 100% na solarnu energiju, ali je veliki korak u tom smjeru, kaže Leslie Kendall.

Zvaničnici kompanije Ford kažu da, prije nego mogu započeti masovnu proizvodnju, moraju prvo razriješiti par pitanja, među njima na koji način ohladiti vozilo koje se nalazi ispod nastrešice i kako odvratiti ljude da ispod nje hodaju dok se vozilo C-Max puni energijom.
XS
SM
MD
LG