Linkovi

Snage koje podržava Amerika pozvale posljednje borce Islamske države da se predaju ili umru


Vozilo "humvee" vozi kroz selo koje su od militanata Islamske države nedavno zauzeli borci Sirijskih demokratskih snaga, koje uživaju podršku SAD, u blizini Boguza, Sirija, 17. februara 2019.
Vozilo "humvee" vozi kroz selo koje su od militanata Islamske države nedavno zauzeli borci Sirijskih demokratskih snaga, koje uživaju podršku SAD, u blizini Boguza, Sirija, 17. februara 2019.

Milicije u Siriji, koje uživaju podršku Sjedinjenih Država, upozorile su posljednje borce Islamske države (IS) da se predaju ili umru.

Desetine kamiona pojavile su se na obodima sela Baguz u utorak kako bi evakuisale sve borce Islamske države koji odluče da se predaju, zajedno sa svojim porodicama.

Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima, kažu da će krenuti u napad nakon evakuacije civila.

Ali, zvaničnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava zabrinuti su zbog procjena da se oko 200 porodica krije u Bagozu. Oni saopštavaju da borci IS-a aktivno spriječavaju žene i djecu da odu.

Hiljade ljudi, uključujući civile i neke osumnjičene strane borce koji su se priključili IS-u, pohrlile su iz Baguza u poslednjih nekoliko nedjelja.

Trumpova administracija želi da evropske zemlje preuzmu nazad svoje borce koji su pobjegli od kuće kako bi se pridružili militantima.

Britanija to odbija i oduzima im državljanstvo. Francuska takođe pokazuje malo entuzijazma za prihvat bivših boraca IS-a.

Kurdske snage koje se bore protiv IS-a uz podršku snaga SAD saopštavaju da očekuju potpuni poraz IS-a u Siriji do kraja nedelje.

"U narednih nekoliko dana, proglasićemo veliku pobjedu nad najvećom terorističkom organizacijom koja je ratovala u svijetu", rekao je viši zvaničnik kurdskih boraca u utorak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG