Linkovi

Trump: Kalifat Islamske države "spreman je da padne"


Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD, sjede ispred zgrade dok se nastavljaju borbe sa militantima Islamske države (IS) u selu Baguz, Sirija, 16. februara 2019.
Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD, sjede ispred zgrade dok se nastavljaju borbe sa militantima Islamske države (IS) u selu Baguz, Sirija, 16. februara 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump tvitovao je u subotu da je samoproglašeni kalifat Islamske države "spreman da padne", ali je i zaprijetio da će dozvoliti stotinama boraca te terorističke grupe da izazovu puno nevolje u zemaljama svog porijekla ukoliko saveznici Washingtona odbiju da ih prime nazad.

Dva tvita, koje je predsjednik poslao iz svog ljetnjikovca Mar-a-Lago na Floridi, bili su prvi Trumpovi komentari o borbi protiv Islamske države otkako je najavio "pregršt sjajnih objava" tokom svoj pojavljivanja u Bijeloj kući u petak ujutro.

"Imamo puno sjajnih objava o Siriji i našem uspjehu po pitanju istrijebljenja kalifata", rekao je Trump tada. "To će biti objavljeno u naredna 24 sata".

Ali, predsjedenik je zauzeo bitno drugačiji ton kasno u subotu, pritiskajući saveznike SAD da urade više, dok je u isto vrijeme objavio: "Kalifat je spreman da padne".

"Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i drugih evropskih zaveznika da preuzmu nazad 800 boraca ISIS-a koje smo uhvatili u Siriji i da im sude", napisao je, koristeći akronim za tu terorističku grupu. "Alernativa nije dobra, pošto ćemo biti prisiljeni da ih oslobodimo".

"SAD ne žele da gledaju sve te borce ISIS-a kako se šire po Evropi, gdje se očekuje da će otići", dodao je u drugom tvitu upozoravajući: "Povlačimo se nakon pobjede od 100% nad kalifatom".

Tvitovi dolaze u trenutku kada komandanti Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD, poručuju da ističe vreme fizičkog postojanja kalifata Islamske države (IS), koji je smanjen na parčiće teritorije koji obuhvataju samo 600 do 700 kvadratnih metara u blizini istočne sirijskog pograničnog sela Baguz i da su okruženi sa svih strana.

"Vrlo brzo, proširićemo dobre vijesti po svijetu o vojnom kraju Daeša", rekao je u subotu na konferenciji za štampu Đija Furat, komandant SDF-a koji predvodi finalni napad, koristeći arapski akronim za grupu.

Usporeno napredovanje

Međutim, i SDF i zvaničnici koalicije koju predvode SAD upozoravaju da su napori za uništenje posljednje enklave IS-a usporeni su zbog različitih briga.

"Bilo je nekih grešaka u borbama, kada smo vidjeli stotine civila kako i dalje pokušavaju da pobjegnu", rekao je portparol koalicje, pukovnik Sean Ryan​ za Glas Amerike mailom u subotu. "Udari su umanjeni kako bi smo pomogli zaštiti civila".

Vremenski uslovi takođe igraju ulogu, rekli su zvaničnici, kao i protivudari ID-a.

"Spavajuće ćelije Daeša (u subotu) ujutro napale su bezbjednosne snage u blizini Busajara, grada koji je desetinama kilometara daleko od linije fronta", tvitovao je kasno u subotu Mustafa Bali, čelnik kancelarije za medije SDF-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa stacionirana u Londonu koja prati situaciju na terenu, izvijestila je o drugom napadu IS-a kasno u subotu u gradu Teban, rekaviš da su se napadi odbijeni tek nakon što su pozvani borbeni avioni koalicije.​

Ti napadi uslijedili su nakon neuspješnog napada boraca IS u petak na naftna polja u blizini Baguza, koji su takođe odbijeno.

Napredovanje SDF-a takođe je usporen zamaskiranim zamkama sa eksplozivnim napravama i drugim improvizovanim eksplozivnim napravama, kao i kontranapadima bombaša samoubica i automobila i motocikala napunjenim eksplozivom.

Postoji i zabrnutost da bi još boraca IS-a moglo da se kriju u onome što se čini da je rašireni sistem tunela i pećina.

Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD, govore preko radija na poziciji na krovu dok se nastavljaju borbe protiv boraca Islamske države (IS) u selu Baguz, Sirija, 16. februara 2019.
Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku SAD, govore preko radija na poziciji na krovu dok se nastavljaju borbe protiv boraca Islamske države (IS) u selu Baguz, Sirija, 16. februara 2019.

Teško je procijeniti veličinu ID-a

Zvaničnici SAD ponavljali su da čak i kada bude zauzet i posljednji džep teritorije Islamske države, borbe neće biti okončane. Neki upozoravaju da teroristička grupa i dalje ima 20-30.000 sljedbenika, uključujući i borce, raširenih širom Sirije i Iraka, uključujući i hiljade onih porijeklom iz drugih zemalja.

Govoreći na Minhenskoj bezbjednosnoj koferenciji u Njemačkoj u subotu, potpredsjednik SAD Mike Pence obećao da će SAD zadržati snažno prisustvo na Bliskom istoku i da će "pronalaziti i hvatati" sve ostatke Islamske države.

Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma procjenjuju da je više od 45.000 boraca iz 110 zemalja, uključujući i gotovo 8.000 Zapadnjaka, ušlo u Sriju nakon što je konflikt počeo, od kojih se većina priključila ID-u.

Prema najvišim vojnim zvaničnicima SAD, stotine njih, zajedno sa svojim ženama i djecom, u drži SDF.

"Zapravo, to je bliže broju od 1.000 nego stotinama, koji su već u pritvoru, dok će drugi tek doći", rekao je zakonodavcima general Tony Tohmas, komandant američke Komande za specijalne operacije.

Neki zvaničnici SDF-a i posmatračke grupe nagovještavaju da bi pravi broj mogao da bude dvostruko veći, ne uključujući stotine žena, djece i drugih članova porodica. I to je broj za koji zvaničnici kažu da raste tokom posljednjih nedjelja, dok mnoge porodice pripadnika IS-a bježe od borbi oko Baguza.

Američki zvaničnici odbrane i diplomate već mjesecima zahtijevaju od zapadnih zemalja da preuzmu nazad svoje strane borce.

Neke zemlje, poput Francuske, složile su se da prihvate neke od svojih državljana, ali napredak je vrlo spor pošto su mnoge zemlje zabrinute po pitanju sposobnosti svojih pravnih sistema da uspješno presuđuju za ratne zločine počinjene u Siriji, pošto bi moglo da bude malo pravnih dokaza.

Neki u SAD, poput predsjedavajućeg Komiteta za oružane snage Senata, Jima Inhofea, sugerisao je da se se strani borci pošalju u američki zatvor u zalivu Gvantanamo, na Kubi.

"To bi bilo nešto što bi sve napravilo zaista histeričnim, ali tamo imamo sjajne prednosti i treba da koristimo te prednosti", rekao je Inhof novinarima prošle nedjelje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG