Linkovi

Havaji: Snabdijevač strujom priznao krivicu za požar, ali optužio i vatrogasce


Izgorjeli automobili i drveće u gradu Lahaina
Izgorjeli automobili i drveće u gradu Lahaina

Kompanija za snabdijevanje strujom na Havajima, Hawaiian Electric, priznala je da su nedavne fatalne požare izazvali njeni dalekovodi, ali je istovremeno okrivila vatrogasce zato što su rekli da je požar pod kontrolom i napustili lokaciju gdje je izbio, da bi ubrzo potom u blizini buknuo novi.

U požarima je poginulo najmanje 115 osoba, a najmanje 338 se vodi kao nestalo.

Hawaiian Electric je objavio saopštenje u nedjelju kao odgovor na tužbu okruga Maui u kojoj se okrivljuje što nije isključio struju - uprkos izuzetno jakim vjetrovima i suhim vremenskim uslovima. Oni to negiraju i kažu da je struja na zapadnom Mauiju bila isključena šest sati prije izbijanja drugog požara.

Ovo je prvi put da se snabdijevač strujom oglasio poslije požara, a u saopštenju priznaje da su požar 8. augusta ujutru izazvali dalekovodi koji su pali na jakom vetru.

Ali, Hawaiian Electric za veći dio razaranja krivi vatrogasce okruga Maui, jer se vatra ponovo rasplamsala tokom popodneva i zahvatila grad Lahainu, gde je uništeno najmanje 2.000 objekata.

Richard Fried, advokat iz Honolulua zastupa okrug Maui, uzvratio je da bi "sve ovo bilo besmisleno", da dalekovodi Hawaiian Electric nisu izazvali početni požar.

"To je najveći problem. Oni mogu da igraju oko ovoga koliko god žele. Ali za to nema drugog objašnjenja".

Mike Morgan, advokat iz Orlanda koji trenutno na Mauiju radi na parnicama u vezi sa požarima za svoju firmu, rekao je da misli da je izjava Hawaiian Electrica pokušaj da se prebaci odgovornost.

"Preuzimajući odgovornost za izazivanje prvog požara, a zatim upirući prstom u požar koji je izbio svega 70 metara dalje i tvrdeći da nisu oni krivi, već vatrogasci koji je trebalo požar da ugase - nisam baš siguran koliko je to održivo. I prerano je, istrage su još u toku", kaže ovaj advokat.

Nadležni sada ispituju električnu opremu koja je odnijeta sa mjesta gdje se pretpostavlja da je izbio požar.

Video snimci i fotografije koje je analizirao AP potvrdili su da su strujni kablovi bili na otvorenom i izloženi svakakvim vremenskim uslovima, uprkos pokušajima pojedinih komunalnih preduzeća u oblastima gdje su česti požari i uragani, da se ti kablovi pokriju ili stave pod zemlju.

Dodatni problem je to što je dobar dio od 60.000 stubova, uglavnom drvenih, dotrajao i što nije bio ni blizu da ispuni nacionalni standard donijet 2002. godine - da mora da izdrži udar vjetra od 168 kilometara na sat.

Dok je uragan Dora prolazio južno od Havaja i donosio jak vjetar, stanovnik Lahaine Shane Treu je 8. augusta ujutro vidio da je oborena bandera i da je strujni kabl zapalio travu. U 6 sati i 37 minuta je pozvao vatrogasce.

Shane Treu, stanovnik Lahaine, pozvao je vatrogasce kada je vidio da je strujni kabl izazvao požar.
Shane Treu, stanovnik Lahaine, pozvao je vatrogasce kada je vidio da je strujni kabl izazvao požar.

Takvi požari nisu neobični za Lahainu, gdje je klima izuzetno suha. Vatrogasci su došli na lice mjesta i objavili da je požar 100 odsto pod kontrolom u 9 sati i 55 minuta, da bi potom otišli po drugim pozivima.

Hawaiian Electrica je saopštio da su njihove ekipe ponovo došle na lice mjesta kasnije kako bi popravile šta treba, i da nisu opazile ni vatru ni dim, kao i da je struja bila isključena. Nedugo poslije 3 popodne, opazili su mali požar u blizini i pozvali vatrogasce, saopštila je kompanija.

Stanovnici tvrde da je žar od jutarnjeg požara ponovo buknuo, i da se vatra proširila ka centru Lahaine.

Direktorica Hawaiian Electrica Shelee Kimura rekla je da su "izvučene važne pouke iz ove tragedije i da je ostalo da se vidi kako da potrošači budu bezbedni dok klimatske promene širom sveta napreduju".

Kompanija se suočava sa brojnim tužbama zbog požara. Advokat Paul Starita kaže da je "tragedija epskih razmjera mogla biti sprečena".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG