Linkovi

Smrtonosni napadi na sinagogu i crkve u Dagestanu


Ova fotografija preuzeta sa video snimka koji je objavio Golos Dagestana prikazuje dim koji se diže nakon napada u Mahačkali, republika Dagestan, Rusija, 23. juna 2024. (Golos Dagestana via AP)
Ova fotografija preuzeta sa video snimka koji je objavio Golos Dagestana prikazuje dim koji se diže nakon napada u Mahačkali, republika Dagestan, Rusija, 23. juna 2024. (Golos Dagestana via AP)

U Dagestanu je u ponedjeljak počela trodnevna žalost povodom napada na bogomolje u kojima je ubijeno najmanje 15 policajaca, pet napadača, pravoslavni sveštenik i nekoliko civila.

Naoružani napadači u nedjelju su u ovoj južnoj ruskoj pokrajini otvorili vatru na sinagogu i dvije pravoslavne crkve u Derbentu, kao i na policijsku kontrolnu tačku u Mahačkali, objavio je Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su u napadu zapaljene sinagoga i pravoslavna crkva.

Uprava Istražnog odbora Rusije za Republiku Dagestan je navela da je pokrenula istragu o terorizmu u vezi sa napadima prema Krivičnom zakonu Ruske Federacije.

"Utvrđuju se okolnosti događaja i osobe koje su bile u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena", saopšteno je.

"Večeras su u Derbentu i Mahačkali nepoznati napadači pokušali destabilizovati društvo", poručio je dagestanski čelnik, Sergej Melikov.

Za sada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade koji su se dogodili tri mjeseca nakon što je ogranak militantne organizacije takozvane Islamska država preuzeo odgovornost za napad na dvoranu Crocus City kod Moskve u kojem je smrtno stradalo više od 140 ljudi.

Ruske vlasti navode da su naoružani napadači u Dagestanu bili "pristalice međunarodne terorističke organizacije."

Dagestan je ruska pokrajina pretežno naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru. U njoj živi mala hrišćanska i još manja jevrejska manjina.

Ruske snage bezbjednosti su se borile 2000-ih u ovom regionu protiv islamističke pobune koja se proširila iz susjedne Čečenije, iako su napadi posljednjih godina postali rjeđi.

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova je izvijestilo da je sinagoga u Derbentu izgorjela do temelja i da su ubijeni lokalni čuvari, dok je na sinagogu u Mahačkali otvorena vatra.

"Koliko znamo, za vrijeme napada nije bilo vjernika u sinagogama te nema žrtava iz jevreske zajednice", navelo je Ministarstvo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG