Linkovi

Slovenija uhapsila dvojicu muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju


Zgrada u kojoj su navodni ruski špijuni iznajmili poslovne prostorije, koristeći agenciju za nekretnine i antikvitete kao paravan za obavještajne aktivnosti. Foto: AP/Ali Zerdin
Zgrada u kojoj su navodni ruski špijuni iznajmili poslovne prostorije, koristeći agenciju za nekretnine i antikvitete kao paravan za obavještajne aktivnosti. Foto: AP/Ali Zerdin

Slovenačka državna bezbjednosna služba je uhapsila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su špijunirali za rusku obavještajnu službu, objavio je dnevnik Delo iz Ljubljane.

Osumnjičeni, od koji jedan ima državljanstvo jedne zemlje Južne Amerike, imali su lažne identitete i radili iz iznajmljene kancelarije u Bežigradu, sjevernom dijelu Ljubljane, navodi se u izveštaju.

Dvojica osumnjičenih su optuženi da su špijunirali za rusku vojno-obavještajnu agecniju GRU i koristili falsifikovana dokumenta. Ukoliko budu proglašeni krivim, mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do osam godina.

Slovenačka obavještajno-bezbjednosna agencija (SOVA) navodi da su prikupljene informacije "klasifikovane i da ih zato agencija ne objavljuje javno niti želi da ih javno komentariše."

"Agencija redovno obavještava glavna tijela nacionalnog bezbjednosnog sistema o obavještajnim aktivnostima koje sprovode strani entiteti, i tijesno sarađuje sa drugim slovenačkim agencijama nadležnim za bezbjednost, kao i sa EU i NATO zvaničnicima i službama", navodi se u odgovoru koji je SOVA uputila Reutersu putem e-maila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG