Linkovi

Slovenija se pridružila Mađarskoj i Poljskoj u blokadi plana EU


Janez Janša
Janez Janša

Slovenački premijer Janez Janša pružio je podršku Mađarskoj i Poljskoj u njihovom sukobu sa EU i takođe osudio mehanizam koji vezuje davanje sredstava Unije za poštovanje vladavine prava.

"Samo nezavisno sudsko tijelo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina", napisao je Janez Janša u pismu upućenom juče predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu u koje je agencija France Presse imala uvid.

Slovenija se na sastanku predstavnika EU u ponedjeljak nije pridružila Mađarskoj i Poljskoj kada su one blokirale usvajanju budžeta i plana obnove EU zbog mehanizma uslovljavanja davanja sredstava sa poštovanjem vladavine prava.

Međutim, taj Janšin stav ukazuje na teške pregovore u četvrtak na virtuelnom samitu EU na kome će se to najvjerovatnije raspravljati mada je on zvanično posvećen borbi protiv korona virusa.

U pismu upućenom šefu Evropskog savjeta Janša je osudio, kako je naveo, "dvostruke aršine".

Evropski šefovi država i vlada složili su se u julu, poslije maratonskih pregovora koji su trajali četiri dana i četiri noći oko plana obnove radi suočavanja sa krizom izazvanom korona virusom. Plan predviđa 750 milijardi eura pomoći koji se nadovezuje na višegodišnji budžet Unije od 2021-2021. od 1,1 hiljadu milijardi euvra.

"Dilema pred nama je vrlo jednostavna. Poštovanje sporazum iz jula je odgovoran pristup za budućnost EU. Nepoštovanje ne bi bio", zaključio je Janša u pismu na četiri strane.

Janša je blizak saveznik nacionalističkog mađarskog premijera i oponašao je njegovu tvrdu i beskompromisnu retoriku o imigracijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG