Linkovi

Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU i podsticaja


Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki and Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrive ahead of a meeting with European Commission President Ursula von der Leyen in Brussels, Belgium September 24, 2020 REUTERS/Francois Lenoir/Pool
Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki and Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrive ahead of a meeting with European Commission President Ursula von der Leyen in Brussels, Belgium September 24, 2020 REUTERS/Francois Lenoir/Pool

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje budžeta Evropske unije i novčani paket pomoći u borbi protiv koronavirusa čija je vrijednost 1,8 hiljada milijardi evra.

Dvije države su se tokom susreta ambasadora Evropske unije usprotivile usvajanju mehanizma koji je povezan sa ispunjavanjem kriterijuma iz oblasti vladavine prava, javio je Radio Slobodna Evropa.

Michael Clauss​, njemački ambasador koji je predsjedavao susretom, upozorio je da će se Evropska unija suočiti sa ozbiljnom krizom – ako budžet i podsticajne mjere uskoro ne budu usvojene.

Podršku uspostavljanju mehanizma vladavine prava podržalo je dvije trećine ambasadora EU – nasuprot Mađarskoj i Poljskoj.

Međutim, nakon toga, nisu uspjeli da postignu neophodni konzenzus svih ambasadora pri glasanju o budžetu i planom finansijske pomoći, objavio je Sebastian Fischer​, predstavnik za medije Njemačke u Briselu.

Inače, taj mehanizam mogao bi doprinijeti da Mađarska i Poljska počnu da gube sredstva zbog tumačenja Brisela da se demokratičnost u tim zemljama povlači pred njihovim desničarskim vlastima.

Manfred Weber​, lider partije desnog centra u Evropskom parlamentu, označio je Mađarsku i Poljsku, kako se izrazio, neodgovornim državama zbog blokade usvajanja rješenja za krizu.

Ako poštujete vladavinu zakona, nemate od čega da stahujete”, rekao je Veber.

Poljski ministar pravde Zbigniew Ziobro povezivanje primjene principa vladavine prava sa usvajanjem budžeta EU i novčanim podsticajima – označio je, kako se izrazio, institucionalnim i političkim porobljavanjem, odnosno, radikalnim ograničenjem suvereniteta.

Takođe, mađarski premijer Viktor Orban, izjavio je u intervjuu protekle nedjelje da takva uslovljanja podsjećaju na, kako je označio, ideološku ucjenu koju je primjenjivao Sovjetski Savez.

To pitanje razmatraće ministri država članica na video konferenciji zakazanoj za 17. novembar – koja je sazvana u okviru priprema za samit lidera EU koji se održava dva dana kasnije.

Zvaničnici EU nastoje da povežu novi mehanizam koji se odnosi na vladavinu prava sa finansiranjem, da bi izvršile pritisak na Mađarsku i Poljsku, države čije su vlasti na meti kritika zbog narušavanja nezavisnosti sudova i medijskih sloboda.

Mađarskoj su kritike upućene i zbog targetiranja nevladinih organizacija i podrivanja građanskih sloboda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG