Linkovi

Slovačka: Saveznik proruskog premijera pobijedio na predsjedničkim izborima


Kandidat za predsjednika Slovačke Peter Pellegrini govori u svom sjedištu na dan objave rezultata predsjedničkih izbora u Bratislavi, Slovačka, 7. aprila 2024.
Kandidat za predsjednika Slovačke Peter Pellegrini govori u svom sjedištu na dan objave rezultata predsjedničkih izbora u Bratislavi, Slovačka, 7. aprila 2024.

Bliski saveznik populističkog proruskog premijera Roberta Fica pobijedio je prozapadnog diplomatu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj.

Predsjednik parlamenta, kandidat nacionalističke ljevice Peter Pellegrini dobio je u subotu 53,26 odsto glasova, na osnovu skoro svih prebrojanih biračkih mjesta, dok je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok dobio 46,73 odsto.

Fico, koji je prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put, okrenuo je spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima i pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa slabljenjem vladavine prava.

"Mogu da obećam da ću biti predsjednik svih slovačkih građana", rekao je Pellegrini. "Mogu da obećam da ću uvijek biti na strani Slovačke."

Pellegrini je kao šesti predsjednik Slovačke od sticanja nezavisnosti raspada Čehoslovačke 1993. godine, naslijedio Zuzanu Čaputovu, koja je čvrsto podržavala susjednu Ukrajine u borbi protiv ruske invazije, ali koja se nije kandidovala za drugi mandat.

Pellegrinijeva pobjeda je učvrstila Ficovu vlast dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim strateškim položajima.

Predsjednik Slovačke nema mnogo izvršnih ovlaštenja, ali može staviti veto na zakone ili ih osporiti pred ustavnim sudom. Imenuje sudije ustavnog suda, koji bi mogli postati važni u političkim sukobima oko sudbine Ficovih reformi, što bi dramatično ublažilo kazne za korupciju.

Ficova koalicija koja uključuje stranku na čelu s Pellegrinijem zaustavila je zvanične isporuke oružja iz Slovačke za Ukrajinu, a Fico je govorio o, kako je rekao, zapadnom uticaju u ratu koji je samo doveo do međusobnog ubijanja slovenskih naroda.

Pellegrini (48) je rekao da je njegova pobeda značila da će vlada imati podršku u svojim ciljevima i da se neće suočiti s "opozicionim, oportunističkim centrom moći", misleći na odlazeću liberalnu predsjednicu Zuzanu Čaputovu.

"Biću predsjednik koji će podržati vladu u njenim naporima da poboljša živote ljudi“, rekao je Pellegrini u svom izbornom štabu.

"Učiniću sve da Slovačka zauvijek ostane na strani mira, a ne na strani rata", dodao je Pellegrini koji je prikazivao Korčoka kao ratnog huškača zbog podrške naoružavanju Ukrajine i sugestije da bi mogao da uvede slovačke trupe u rat u susjednoj zemlji, što je Korčok negirao.

Pellegrini, koji se smatra umjerenijim od Fica, rekao je ranije u subotu da njegov izbor neće značiti žurbu s fundamentalnim promjenama u spoljnoj politici.

"Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike. Također garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO", rekao je on poslije glasanja.

Korčok je priznao poraz i čestitao Pellegriniju, ali ga je kritikovao navodeći da je do pobjede došao širenjem straha.

"Kampanja se može dobiti tako što će se drugi učiniti ratnim kandidatom. To neću zaboraviti", rekao je Korčok u svom izbornom štabu.

Korčok je, kao i zapadni saveznici Kijeva, tvrdio da zaustavljanje snabdijevanja Ukrajine neće dovesti do mira već do pobjede Rusije.

Nezavisni Korčok, 60, bio je izaslanik Slovačke u EU, a kasnije i ambasador u SAD-u, prije nego što je preuzeo resor spoljnih poslova u vladama desnog centra 2021-2022.

Pellegrini je dugogodišnji saveznik Fica, koji ga je izabrao za premijera pošto je bio primoran da podnese ostavku usred javnih protesta protiv korupcije nakon ubistva istraživačkog novinara 2018.

On se kasnije odvojio od Fica i osnovao stranku Hlas (Glas), više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-ljevičarskog SMER-SSD, ali je prošlog oktobra formirao vladu sa Ficom i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom.

Izvještaj zasnovan na informacijama AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG