Linkovi

Slovačka policija privela osumnjičene za ubistvo novinara i njegove vjerenice


Arhiva - Svijeće upaljene u čast ubijenog novinara i njegove vjerenice tokom protesta u Bratislavi, Slovačka, 28. febraura 2018.
Arhiva - Svijeće upaljene u čast ubijenog novinara i njegove vjerenice tokom protesta u Bratislavi, Slovačka, 28. febraura 2018.

Slovačka policija privela je jednu ili više osoba osumnjičenih za ubistvo novinara-istraživača Jana Kucijaka i njegove vjerenice, javilo je nekoliko slovačkih medija u četvrtak, citirajući policijske izvore.

Policija je saopštila na svojoj Facebook stranici da je privela osobe osumnjičene za zločin i da sprovodi istragu, ali nije rekla o kom se slučaju radi.

Policija je odbila da da više komentara.

Mediji, uključujući i portal dnevnika SME i Aktuality.sk, u kojima je Kucijak radio, izvijestili su da policija vrši istragu na jugu zemlje.

Kucijak, koji je pisao o političkoj korupciji u Slovačkoj, nađen je ubijen iz vatrenog oružja zajedno sa vjerenicom Martinom Kusnirovom u njihovom domu u pregrađu Bratislave u februaru. Oboje su bili stari 27 godina.

Ubistvo je šokiralo naciju i izazvalo javni gnjev zbog korupcije, izazvavši najveće ulične proteste u zemlji od okončanja komunističke vladavine 1989.

Pritisak je prisilio na ostavku dugogodišnjeg premijera Roberta Fica i njegovog minista unutrašnjih poslova, Roberta Kalinaka, kao i bivšeg šefa policije Tibora Gaspara.

Kucijak je, između ostalog, istraživao slučajeve pronevjere koji su uključivali biznismene sa vezama u slovačkoj politici. Takođe je tragao za mogućim mafijaškim vezama Italijana koji imaju biznise u Slovačkoj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG