Linkovi

Slonovi imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena


Krdo odraslih i malih slonova hoda u podnožju planine Kilimandžaro u Tanzaniji, u Africi. 17. decembar, 2012. (Foto: AP/Ben Curtis)
Krdo odraslih i malih slonova hoda u podnožju planine Kilimandžaro u Tanzaniji, u Africi. 17. decembar, 2012. (Foto: AP/Ben Curtis)

Konzervatori u Keniji jačaju napore da zaštite slonove i povećaju njihovu ugroženu populaciju. To je preduzeto nakon studije objavljene ranije ove godine, koja pokazuje da slonovi imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena.

Glas Amerike boravio je u Kenijskom nacionalnom parku Amboseli, u kojem živi preko 2.500 slonova.

Na ogromnoj savani u parku Amboseli, krda slonova lutaju, pasu zelenu vegetaciju koja tek počinje da raste poslije smrtonosne suše u tom dijelu Afrike.

Rekordna suša usmrtila je preko 400 slonova, navodi Fond Amboseli Ekosistem, što je navelo lokalnu zajednicu Masai da pripremi mjere za zaštitu životinja.

Daniel Letureš, direktor Fonda Amboseli Ekosistem kaže da mu je bio prvi put da vidi kako umiru slonovi: "Ranije je bilo vrlo neobično naći mrtve slonove na putevima, pa smo odlučili da damo više zemlje za očuvanje, da pomognemo životinjama i također da koristimo zajednici."

Slonovi imaju važnu ulogu u ekosistemu, jer djeluju kao vrtlari. Istraživanje naučnika Univerziteta Saint Louis u SAD u januaru 2023. i njihovih kolega, ukazuje da su te ogromne životinje također važne u ublažavanju klimatskih promjena.

Ekolog Moris Njaligu objašnjava da slonovi pomažu u procesu ograničavanja ispuštanja ugljen-dioksida.

"Oni apsorbuju mnogo pašnjaka i pomažu da se transformišu šume i nisko rastinje, i u tom procesu pomažu da se skladišti ugljenik. Da nije bilo slonova, mnogo ugljen-dioksida bi se još uvijek ispuštalo u atmosferu."

Afrika je nekada bila dom za 10 miliona slonova. Ali poslije decenija krivolova i lošeg vremena zbog klimatskih promjena, njihov broj je pao na manje od pola miliona na kontinentu.

Kroz svoju inicijativu "Room tu Roam", u prevodu "Prostor za kretanje" , američki Međunarodni fond za dobrobit životinja pokušava da sačuva afričke slonove, povezivanjem njihovih lokacija u južnoj i istočnoj Africi.

"Naš fokus je saradnja sa zajednicom, učenje od njih i otkrivanje kakvi su izazovi za ljude koji žive sa divljim životinjama", objašnjava Azedin Daunes iz Međunarodnog fonda za očuvanje životinja.

Inicijativa "Prostor za kretanje" nedavno je okupila tradicionalne lidere zajednice iz istočne i južne Afrike na sastanku u Keniji radi razmjene znanja. Eksperti kažu da spajanje domorodačkih praksi sa novim pristupom može da podstakne očuvanje slonova u Africi u vezi sa klimatskim promjenama.

Alfiaz Msindazi, predstavnik Zimbabvea, ističe da je Afrika blagosloven kontinent jer još uvijek ima veliki broj divljih životinja.

"Moja molba je da nastavimo da čuvamo te divlje životinje. One su izvor prihoda, one su izvor života. Divim se kada ih vidim kako se kreću uokolo."

Veličanstvene životinje koje ne samo da izazivaju strahopoštovanje već, kažu eksperti, mogu da pomognu da se spasi planeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG