Linkovi

CPJ: Broj zatvorenih novinara u porastu širom svijeta


Novinarka Alsu Kurmasheva na sudskom ročištu u Kazanju
Novinarka Alsu Kurmasheva na sudskom ročištu u Kazanju

Broj novinara u zatvorima širom svijeta naglo je porastao 2023., pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), a zemlje poput Bjelorusije i Rusije koriste ekstremizam i druge "protudržavne" zakone kao "najčešće oružje" za ušutkivanje nezavisnih medija.

U godišnjem izvještaju o zatvorenim novinarima, objavljenom 18. januara iz Komiteta navode da seu periodu do 1. decembra 321 novinar nalazio iza rešetaka, što je drugi najveći broj zatvorenih novinara od 1992. otkako postoji ovo mjerenje.

Najgora situacija je u Kini gdje su zatvorena 44 novinara, a slijede je Mijanmar (43), Bjelorusija (28) i Rusija.

Ukupni broj je "uznemirujući barometar ukorijenjenog autoritarizma i oštrine vlada koje su odlučne ugušiti neovisne glasove", navode iz CPJ, napominjući da se više od 65 posto zatvorenih novinara suočava s "protudržavnim optužbama kao što su lažne vijesti i terorizam kao odmazda za njihovo kritičko izvještavanje."

U Bjelorusiji, gdje je broj pritvorenih novinara naglo porastao od protesta nakon spornih predsjedničkih izbora 2022. koji su autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodijelili šesti uzastopni mandat, iz CPJ-a kažu da se 71 posto zatvorenika suočava s optužbama protiv države, a da skoro polovina služi kazne od pet ili više godina u zatvoru.

Rusija je također pojačala napore u suzbijanju slobodnog izvještavanja, prema CPJ-u, pri čemu su nezavisni mediji u zemlji uništeni nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine.

"Moskva pokušava kriminalizirati novinarstvo van svojih granica izdavanjem naloga za hapšenje i zatvorskih kazni u odsutnosti za nekoliko istaknutih novinara koji rade u egzilu", stoji u izvještaju.

U međuvremenu Rusija drži 12 od ukupno 17 zatvorenih novinara koji ne rade lokalno, uključujući Alsu Kurmaševu, novinarku Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa koja se nalazi u pritvoru u Rusiji tri mjeseca, i reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha.

Još deset novinara iz Ukrajine, od kojih su petorica krimski Tatari, također se nalazi u ruskom pritvoru. Moskva je nezakonito aneksirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

Prema podacima izvještaja u Iranu je zabilježen pad broja zatvorenih novinara, sa ukupnim brojem koji je pao na 17 sa 62 zatvorena novinara u 2022. godini kada je, kako navode iz CPJ ova zemlja bila "najgori tamničar novinara".

Ipak, iz Komiteta za zaštitu novinara kažu da podaci pokazuju da su mnogi od onih koji su bili na spisku 2022. pušteni uz jamčevinu da čekaju optužbe ili izricanje presude, "što znači da manji broj zatvorenih 2023. ni na koji način ne signalizuje bilo kakvo popuštanje iranske represije nad medijima ."

"Umjesto toga, vlasti su odgovorile na porast izvještavanja o pravima žena izdvajajući istaknute novinarke kako bi od njih napravili primjer", dodaje se, rekavši da je osam od 17 još uvijek pritvorenih žene.

Među zemljama centralne Azije najviše zatvorenih novinara je u Tadžikistanu gdje njih sedam služi zatvorske kazne od sedam do 20 godina.

"Oštre kazne pogoršale su rasprostranjenu atmosferu straha i autocenzure među novinarima u medijskom okruženju koje je već desetkovano godinama pritiska vlade", kažu iz CPJ o tome šta su njihovi istraživači otkrili tokom putovanja u Tadžikistan krajem 2023. godine.

Iz Komiteta također navode da se sloboda medija također "naglo pogoršala” u Azerbajdžanu s predsjedničkim izborima koji se održavaju sljedećeg mjeseca. Do 1. decembra uhapšena su četiri medijska radnika, a od tada još najmanje troje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG