Linkovi

Skupina mladih iz Hrvatske u posjetu Americi i Glasu Amerike


1일 북한 방문을 마치고 베이징 행 항공기에 탑승하기 위해 평양 순안 공항에 나온 미국 NBA 출신 데니스 로드먼이 기자들의 질문에 답하고 있다. 조선중앙통신 보도.
1일 북한 방문을 마치고 베이징 행 항공기에 탑승하기 위해 평양 순안 공항에 나온 미국 NBA 출신 데니스 로드먼이 기자들의 질문에 답하고 있다. 조선중앙통신 보도.

Za boravka u Americi, sudionicima programa, namijenjenog mladima od 13 do 25 godina, pruža se obilje prilika za svakodnevno, izravno komuniciranje na engleskom i za provjeru njihovih znanja, a dobijaju i 20 sati nastave engleskog jezika, uglavnom na početku svakog dana

Prije nekoliko dana imali smo ponovno priliku ugostiti, na Glasu Amerike, skupinu mladih Zagrepčana koji su, u organizaciji Hrvatsko-američkog društva, krenuli na 20-dnevno obrazovno putovanje - upoznavanje s gradovima na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Nakon upoznavanja s poviješću i radom naše agencije podijelili su s nama i svoje utiske s putovanja.

Hrvatsko-američko društvo, u Zagrebu, koje ove godine obilježava 20 godina djelovanja, njeguje niz programa od kojih je jedan, prirodno, učenje engleskog jezika, a u sklopu tog programa, već šestu godinu za redom, Društvo organizira i obrazovno-kulturno-zabavni program u Sjedinjenim Državama. Posjet stranoj zemlji nesumnjivo je najljepši i najuspješniji način kako za upoznavanje kulture te zemlje tako i za učenje jezika. Za boravka u Americi, sudionicima programa, namijenjenog mladima od 13 do 25 godina, pruža se obilje prilika za svakodnevno, izravno komuniciranje na engleskom i za provjeru njihovih znanja, a dobijaju i 20 sati nastave engleskog jezika, uglavnom na početku svakog dana.

“Nastojimo im, na taj način, dati vokabular koji će im tog dana trebati,” kaže vođa puta i voditelj programa engleskog jezika, zagrebački Amerikanac Michael Soucie. Dnevni su satovi jezika, dakle, prilagođeni programu i sadržajima toga dana. To može biti posjet muzeju, nekoj od kulturnih znamenitosti, zabavnom parku ili odlazak u shopping, u restoran, na plažu, koncert, utakmicu... ili obilazak sveučilišta. Upoznavanje s američkim koledžima, s američkim sustavom obrazovanja, ističe Michael, važan je dio programa jer neki od sudionika poželjet će, možda, jednog dana nastaviti školovanje na nekoj od škola u Sjedinjenim Državama. Nekoliko ih je iz ove grupe i izrazilo želju, i namjeru, vratiti se u Ameriku i studirati. Iona University, Yale, Villanova, George Washington... neke su od ustanova uvrštenih u program putovanja koje obuhvaća pet gradova - New York City, Washington, D.C., Baltimore, Philadelphiju i Atlantic City. Program je doista uzbudljiv, bogat i raznovrstan... U New Yorku - Kip Slobode i Empire State Building i Wall Street i Central Park i Times Square, Guggenheim, Metropolitan i Museum of Natural History... pa Radio City Music Hall i brodvejska predstava, utakmica baseballa.... U Washingtonu -Smithsonian muzeji, Bijela kuća, Kapitol, spomenici Washingtonu, Lincolnu, Jeffersonu, na washingtonskom Mallu, Voice of America, odlazak na nogometnu utakmicu... U Philadelphiji, “kolijevci američke demokracije” - US National Constitution Center... U Baltimoreu - Six Flags zabavni park... U Atlantic Cityju – famozni boardwalk, plaža i malo plivanja!

“Mislim da je jako važno hrvatskoj djeci omogućiti da vide razlike između hrvatskog i američkog društva, one su i velike i brojne,” kaže Michael. “Puno je za njih novih i zanimljivih stvari u Americi. Radi se o dvjema različitim kulturama, o dva različita načina života. Baš kao i o dva različita obrazovna sustava.”

Boravak skupine u Washingtonu podudario se s proslavom Dana nezavisnosti; imali su prilike, 4. srpnja, vidjeti kako ga slave Amerikanci.

“Dosta su veliki patrioti... to mi se sviđa, drže do sebe, svoje države i svog identiteta,” rekao nam je Marijan Lažeta, a Karla Delišimunović dodala: “Lijepo, kod nas se to tako ne obilježava, mislim....obilježava se, ali ne pridaje se tolika važnost kao što oni pridaju tome, to je za njih najveći blagdan.”

Puno je energije potrebno za dane ispunjene aktivnostima od jutra do mraka. Ovi vrući i vlažni srpanjski dani u Washingtonu izmorili su svakoga. Ipak, nekima je Washington draži od New Yorka – manje ljudi, čišći je... Drugi, poput Arijane Bačac, New York stavljaju ispred Washingtona:

“Mene je fascinirao New York, recimo, dolazak na Times Square, toliko ljudi, toliko života i tek se onda shvati u biti ono ‘ grad koji nikad ne spava,’ sve te fraze koje se odnose na taj grad.”

Ali Arijanu nije impresionirala samo energija New Yorka: “Druge stvari, šta ja znam kultura, isto jako fascinantno, lijepo iskustvo... vidjeti pogotovo neka mjesta gdje se povijest stvarala i šta čitaš u knjigama i gledaš na televiziji i onda dođeš na to mjesto i posjetiš... tako da cijelo ovo iskustvo je stvarno predivno.”

Budući da je nekoliko mladih već bilo u Americi, prošle godine, također u organizaciji Hrvatsko-američkog društva, ali na zapadnoj obali, pravile su se i usporedbe između istoka i zapada. Nekima je Kalifornija privlačnija – atmosfera je opuštenija, bolja je zabava. Na istoku, zamijetili su, brži je tempo života.

Lana Oppenheim je ovako prokomentirala: “Mislim da sve zavisi o čovjeku, što više voli...more, plaže i to ili više voli gledati znamenitosti... ovdje ima više toga, u New Yorku Kip Slobode... tu Bijela kuća... mislim, na ovoj strani Amerike ima puno više znamenitosti dok na drugoj strani ima više onoga tipa Las Vegas, znači zabava, noćni život, plaže.”

Marija Kostrenčić definitivno svoj glas daje istočnoj obali: “Meni se više svidjela ova strana, New York i Washington, New York zbog načina života, slušala sam o tom gradu dugo godina i htjela sam ga vidjeti, a Kalifornija je bila više za zabavu i opuštanje... dok ovo za otkrivanje Novog svijeta.”

Zapadna obala, istočna obala... putovanja su to i doživljaji koji se neće zaboraviti, dobija se drugačija perspektiva Amerike, jedna druga i potpunija slika. I uspomene koje će trajati cijeloga života.

XS
SM
MD
LG