Linkovi

Školski okrug Uvaldea suspendovao cijelu policijsku službu zbog masakra u maju


Policajci ispred osnovne škole u Uvaldeu u Texasu poslije pucnjave 24. maja 2022.
Policajci ispred osnovne škole u Uvaldeu u Texasu poslije pucnjave 24. maja 2022.

Školski okrug u Uvaldeu u državi Texas suspendovao je svoje kompletno policijsko odjeljenje u petak, dok se čekaju zaključci istrage o masovnoj pucnjavi u maju u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvoje nastavnika.

Iz okruga je saopšteno da se "na određeno vrijeme" suspenduju sve aktivnosti policijske službe, koja se, prema websiteu okruga, sastoji od petero policajaca i jednog čuvara.

U Uvaldeu se očekuju rezultati istrage koju vodi Asocijacija šefova policije Texasa, kao i jedna spoljna firma, o pucnjavi u osnovnoj školi Robb Elementary u Uvaldeu, koji treba da budu objavljeni ovog mjeseca.

Okrug je saopštio da je donio odluku o suspenziji policije pošto su "noviji događaji pokazali da postoje dodatni razlozi za zabrinutost u pogledu rada te službe".

Također je saopšteno da je "zbog nedavnih događaja", jedan od policajaca, Miguel Hernandez, poslat na prinudni odmor. Ken Mueller, direktor za usluge za učenike, takođe r jena prinudnom odmoru i odlučio je da se penzioniše, saopštio je školski okrug.

Policajac ispred spomenika žrtvama pucnjave u Uvaldeu, 29. maja 2022, uoči posjete predsjednika Joea Bidena i prve dame Jill Biden.
Policajac ispred spomenika žrtvama pucnjave u Uvaldeu, 29. maja 2022, uoči posjete predsjednika Joea Bidena i prve dame Jill Biden.

Okrug je odbio da pruži više informacija o suspenzijama i stanju rada policije. Policijska služba iz Uvaldea nije bila dostupna da odgovori na pitanja novinara.

Policija je pod istragom zbog svog odgovora na pucnjavu u maju, i kritikovana zbog veoma sporog reagovanja dok je naoružani napadač ubijao djecu u jednoj učionici.

Školski okrug je sasopštio da je pozvao dodatne policajce iz texaškog Sekretarijata za javnu bezbjednost radi zaštite đaka u okrugu.

Pete Arredondo, šef male policijske službe zadužene za patroliranje oko škola, otpušten je sa mjesta šefa policije u augustu. Arredondo je žestoko kritikovan zbog načina na koji je policija reagovala na pucnjavu.

Nedjelju dana prije suspenzije policije školskog okruga, roditelji djece koja su preživjela pucnjavu tužili su nezavisni konsolidovani školski okrug Uvaldea, bivše zvaničnike, proizvođača oružja koje je korišteno u napadu i druge.

Zvaničnici iz Uvaldea su pod istragom nakon što je skoro 400 policajaca više od sat vremena čekalo ispred učionica škole, prije nego što su upali u učionicu i ubili napadača.

U julu, skupština Texasa je objavila izvještaj u kojem se krive "sistemski neuspesi" i loše liderstvo, dodajući da je broj žrtava bio veći zbog nereagovanja policije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG