Linkovi

Sjeveroistok SAD se oporavlja od poplava, Biden obišao Luizijanu


Radnici čiste dio autoputa u Filadelfiji posle poplava izazvanih ostacima uragana Ida (Foto: AP/Matt Rourke)
Radnici čiste dio autoputa u Filadelfiji posle poplava izazvanih ostacima uragana Ida (Foto: AP/Matt Rourke)

Manje od nedelju dana nakon što je uragan Ida pogodio američku obalu Meksičkog zaliva, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obišao je teško pogođena područja u saveznoj državi Luizijani, a stanovnicima je poručio "Znam da patite".

Biden je obećao federalnu pomoć za oporavak i rekao da je vlada već izdvojila 100 miliona dolara za direktnu pomoć stanovnicima Luizijane, kojima će biti isplaćeno po 500 dolara. Mnogi ljudi, kako je rekao Biden, ne znaju da je pomoć dostupna zato što su prekinute telefonske veze.

Predsjednik se sastao sa državnim i lokalnim zvaničnicima u mjestu Laplas, koje je pretrpjelo veliku štetu od vjetra i poplava.

"Obećavam vam da smo uz vas", poručio je Biden.

U.S. President Joe Biden visited Louisiana on Friday to get a first-hand look at the destruction wrought by Hurricane Ida, the monster storm that devastated the southern portion of the state and left 1 million people without power.
U.S. President Joe Biden visited Louisiana on Friday to get a first-hand look at the destruction wrought by Hurricane Ida, the monster storm that devastated the southern portion of the state and left 1 million people without power.

Takođe je u helikopteru obišao teško pogođena područja, među kojima su Lafit, Grend Ajl, Port Furšon i okrug Laforš, čiji je predsjednik rekao da je 25 odsto kuća u njegovoj zajednici od 100.000 stanovnika uništeno ili pretpjelo katastrofalnu štetu.

Biden se iza zatvorenih vrata sastao i sa guvernerom Džonom Belom Edvardsom, te Stivom Skalisom, jednim od vodećih republikanaca koji u Predstavničkom domu zastupa Luizijanu.

"Ova oluja je nečuvena, ne samo ovde nego i duž cijele istočne obale. Znam da ste nezadovoljni zbog nestanka struje", rekao je Biden tokom razgovora sa lokalnim zvaničnicima i dodao da vlada radi non stop sa kompanijama za snabdijevanje električnom energijom i da obezbjeđuje agregate.

Više od 800.000 stanovnika Luizijane, uključujući i veći dio Nju Orleansa, i dalje je bez struje. Najmanje 13 osoba je stradalo u udaru uragana u Luizijani, Misisipiju i Alabami, među kojima je i troje štićenika jednog staračkog doma.

U međuvremenu na sjeveroistoku Sjedinjenih Država u toku je saniranje posljedica obilnih padavina i poplava koje je izazvala vremenska nepogoda Ida.

Najmanje 49 osoba u pet država je stradalo nakon što su bujične poplave preplavile kuće i automobile. Najviše žrtava je bilo u Nju Džersiju - najmanje 25 - a većina se udavila nakon nakon što su im poplave odnele vozila.

Poplave i oborena stabla takođe su odnijeli živote u Merilendu, Pensilvaniji, Konetikatu i Njujorku. U gradu Njujorku, 11 osoba je stradalo zato što nisu mogle da pobjegnu iz poplavljenih stanova u podrumu.

Vlasti su saopštile da i dalje tragaju za nestalima i da rade na identifikaciji poginulih.

Takođe se sa puteva uklanjaju uništeni automobili, voda i mulj, dok se radi i na obnovi javnog saobraćaja teško pogođenog olujom. Dijelovi podzemne željeznice u Njujorku i dalje nisu radili dok radnici saniraju pričinjenu štetu.

U Filadelfiji, dijelovi jednog od glavnih autoputeva koji prolaze kroz grad, bili su pod vodom i u petak ujutro. Sekretarijat za saobraćaj Pensilvanije još nije mogao da procijeni kada bi taj, veoma prometni put, mogao ponovo da bude otvoren za saobraćaj.

Lideri u pojedinim saveznim državama takođe obećavaju da će razmotriti eventualne mjere da se spriječi ponavljanje slične katastrofe.

Nju Džersi i Njujork su uložili milijarde dolara u poboljšanje sistema za zaštitu od poplava nakon što je oluja Sendi pogodila region 2012. godine. Predsjednik Džo Bajden u četvrtak je odobrio da se u obje države proglasi stanje katastrofe, što omogućava federalnim agencijama da pomognu najteže pogođenim područjima.

Ida je pogodila američko kopno prošle nedjelje, u Luizijani, kao uragan četvrte kategorije i peta najsnažnija oluja u istoriji SAD, a zatim je je krenula ka sjeveru i istoku gdje je izazvala obilne padavine.

Meteorolozi su upozoravali na potencijalno opasne poplave, ali su najgušće naseljene metropole u SAD ipak bile iznenađene snagom oluje.

Nacionalna meteorološka služba takođe je saopštila da je oluja izazvala najmanje 10 tornada, od kojih je najopasniji uništio domove u mjestu Malika Hil u Nju Džersiju.

U međuvremenu, predsjednik Biden u petak obilazi Luizijanu, gdje će sa lokalnim liderima razgovarati o oporavku te države od uragana Ida. Biden je prethodno najavio punu podršku federalne vlade državama na jugu i sjeveroistoku koje se oporavljaju od nevremena.

Najmanje 13 osoba je stradalo u udaru uragana u Luizijani, Misisipiju i Alabami, među kojima je i troje štićenika jednog staračkog doma. Oko 850.000 stanovnika Luizijane, uključujući i veći dio Nju Orleansa, i dalje je bez struje.

XS
SM
MD
LG