Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala rakete uoči dolaska američkog nosača aviona u Južnu Koreju


Fotografija ispaljivanja rakete sa nepoznate lokacije u Sjevernoj Koreji koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA, mart 2023.
Fotografija ispaljivanja rakete sa nepoznate lokacije u Sjevernoj Koreji koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA, mart 2023.

Sjeverna Koreja je u ponedeljak ujutro ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u more, kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska. Ove rakete lansirane su uoči dolaska američkog nosača avoina u Južnu Koreju.

Rakete su letjele oko 370 kilometara i pale su van ekskluzivne ekonomske zone Japana, saopštila je japanska vlada.

Lansiranje raketa desilo se uoči planiranog dolaska američkih nosača aviona i brodova, koji bi trebalo da stignu u južnokorejsku luku Busan u utorak.

Prije dolaska, nosač je trebalo da održi zajedničke vježbe sa južnokorejskim snagama kod južne obale Korejskog poluostrva, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Planirana posjeta nosača aviona dogovorena je u sklopu pokušaja SAD da rasporede što više sredstava kod Južne Koreje, kako bi odvratili Pjongjang od eventualnog napada.

Vojska Južne Koreje ocijenila je lansiranja raketa kao tešku provokaciju kojom se krše rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i pozvala na hitan prekid.

Japanska vlada uložila je "snažan protest" Sjevernoj Koreji, rekavši da njena raketna lansiranja ugrožavaju bezbjednost i mir Japana, regiona i međunarodne zajednice.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da posljednja lansiranja ne predstavljaju neposrednu prijetnju za američko osoblje ili njihove saveznike. Međutim, rakete naglašavaju destabilizujući uticaj nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila Pjongjanga, navodi se u saopštenju.

Sjeverna Koreja je posljednjih nedelja pojačala svoje vojne testove, uključujući ispaljivanje više krstarećih raketa u srijedu, za koje je Pjongjang rekao da imaju za cilj "uvježbavanje taktičkih nuklearnih napada".

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da će Sjeverna Koreja vjerovatno pojačati provokativne aktivnosti, uključujući mogući nuklearni test.

Američki i južnokorejski zvaničnici upozoravaju da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da izvede prvu nuklearnu probu od 2017.

Sjeverna Koreja je u petak saopštila da je testirala novu podvodnu bespilotnu letjelicu sa nuklearnom sposobnošću, pošto je lider Kim Džong Un upozorio da zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD treba da prestanu.

Saveznici su prošle nedelje završili svoje redovne proljectne vježbe, ali se nastavljaju druge terenske obuke. Dvije države ističu da su vježbe odbrambene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG