Linkovi

Južnokorejski šef odbrane: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji 7.000 kontejnera municije


Arhiv - Susret Kima i Putina u Rusiji u septembru 2023.
Arhiv - Susret Kima i Putina u Rusiji u septembru 2023.

Sjeverna Koreja je od prošle godine u Rusiju poslala oko 7.000 kontejnera napunjenih municijom i drugom vojnom opremom kako bi pomogla njenom ratu u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak ministar odbrane Južne Koreje.

Od početka 2022. godine, Sjeverna Koreja je koristila rusku invaziju na Ukrajinu da pojača svoje testove oružja, a također se udružila s Moskvom oko sukoba, dok lider Kim Jong Un pokušava da se izvuče iz diplomatske izolacije i pridruži se ujedinjenom frontu protiv Sjedinjenih Država.

Američki i južnokorejski zvaničnici optužili su Sjevernu Koreju da je posljednjih mjeseci snabdijevala Rusiju artiljerijskim granatama, projektilima i drugom opremom kako bi potpomogla njen rat protiv Ukrajine, rekavši da se takvi transferi oružja ubrzali nakon rijetkog samita između Kima i ruskog predsjednika Vladimira Putina u septembru.

Sjeverna Koreja je u zamjenu možda dobila prijeko potrebnu hranu i ekonomsku pomoć te vojnu pomoć usmjerenu na unapređenje Kimovih snaga, prema južnokorejskim zvaničnicima i privatnim stručnjacima.

I Moskva i Pjongjang negirali su postojanje sporazuma o oružju između ovih zemalja.

Tokom konferencije za novinare u Seulu, Shin je rekao da južnokorejska vojska vjeruje da Sjever, nakon što se u početku oslanjao na brodove, sve više koristi svoje željezničke mreže za slanje zaliha oružja Rusiji preko njihove kopnene granice.

U zamjenu za slanje možda nekoliko miliona artiljerijskih granata i drugih vojnih potrepština, Sjeverna Koreja je dobila više od 9.000 ruskih kontejnera vjerovatno napunjenih pomoći, rekao je Shin.

On je iznio sumnje da bi Rusija mogla Sjevernoj Koreji snabdijevati gorivom, vjerojatno protivno sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a koje strogo ograničavaju uvoz nafte i naftnih derivata u zemlju.

Dok je nestašica goriva vjerovatno prisilila Sjevernu Koreju da smanji zimske obuke za svoje vojnike posljednjih godina, vojska Južne Koreje procjenjuje da je Sjever proširio takve vježbe u januaru i februaru, rekao je Shin.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su u ponedjeljak da je Kim poslao poruku čestitke Putinu zbog njegovog ponovnog izbora za predsjednika Rusije.

U subotu je Kimova sestra objavila saopštenje preko državnih medija u kojem se navodi da je njen brat koristio rusku luksuznu limuzinu koju je nedavno poklonio Putin i pohvalila "posebnu funkciju" automobila, u još jednom nastojanju da poveća vidljivost bilateralnih veza zemalja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG