Linkovi

Sjeverna Koreja ne želi Pompea u pregovorima


Predsjednik SAD Donald Trump i američki državni sekretar Mike Pompeo razgovaraju sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom i drugim sjevernokorejskim zvaničnicima, Hanoj, 28. februar 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump i američki državni sekretar Mike Pompeo razgovaraju sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom i drugim sjevernokorejskim zvaničnicima, Hanoj, 28. februar 2019.

Sjeverna Koreja zatražila je da američki državni sekretar Mike Pompeo ne učestvuje u daljim razgovorima o nuklernom programu te zemlje.

Kwon Jong Gun​, visoki zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Pjongjang želi nekog ko je "pažljiviji i zreliji u komunikaciji", prenela je zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Na pitanje da prokomentariše zahtjev Pjongjanga, portparol američkog State Departmenta rekao je da su "Sjedinjene Države i dalje spremne da učestvuju u konstruktivnim pregovorima sa Sjevernom Korejom.

Sjevernokorejski mediji su u srijedu objavili da je testiran novi tip taktičkog vođenog oružja, da je Kim Jong Un nadgledao test i da je riječ o operaciji "od veoma velikog značaja".

U izvještaju agencije KCNA se ne precizira o kakvoj vrsti oružja je riječ, ali fraza "taktičko" sugeriše da nije u pitanju balistička raketa.

Međutim, test bi ipak mogao da su protumači kao upozorenje Sjedinjenim Državama, u svjetlu zastoja u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Neimenovani američki vojni zvaničnik rekao je da je Pentagon upoznat sa najnovijom probom, ali je odbio da je komentariše.

Sjeverna Koreja nije izvela nuklearni ili raketni test više od godinu, od kako je Kim počeo razgovore sa Sjedinjenim Državama i Sjevernom Korejom.

Umesto toga, Pjongjang je izveo nekoliko manjih testova, među kojma je i novembarska proba "visoko trhnološkog taktičkog oružja". Američki zvaničnici su kasnije pokušali da umanje značaj tog testa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG