Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala više raketa, tvrdi Seul


Arhiva - TV ekran na kome se prikazuje fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emisije vesti, na seulskoj železničkoj stanici, Južna Koreja, 26. jula 2019.
Arhiva - TV ekran na kome se prikazuje fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emisije vesti, na seulskoj železničkoj stanici, Južna Koreja, 26. jula 2019.

Sjeverna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa rano u srijedu, tvrdi južnokorejska vojska. To je drugo lansiranje koje je izveo Pjongjang u manje od dvije nedjelje, usred zastalih nuklearnih razgovora.

Rakete, lansirane nedaleko od istočnog lučkog grada Vonsana, letjele su oko 250 kilometara i dostigle visinu od 30 kilometara, rekao je načelnik Generalštaba Južne Koreje.

Ovo lansiranje se događa šest dana nakon što je Sjeverna Koreja prethodno izvela probu balističke rakete, za koju je rekla da je odgovor na južnokorejsku odluku da nabavi američko oružje i održi vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama.

Nije odmah bilo jasno da li je u srijedu lansirana ista vrsta balističkih raketa kratkog dometa kao tokom probi prošle nedjelje. Pjongjang je prošle nedjelje testirao ono za šta se ispostavilo da je njegova sopstvena verzija ruske balističke rakete kratkog dometa Iskandar. Sjever je i u maju testirao tu raketu.

Lansiranje je u skladu sa nedavnom sjevernokorejskom šemom eskalacije pritiska na Vašington i Seul, dok istovremeno pazi da ne omete u potpunosti nuklearne razgovore.

Sjeverna Koreja je saopštila da bi mogla da ponovo započne nuklearne i probe balističkih raketa ukoliko Seul i Vašington nastave sa vojnim vježbama planiranim za termine kasnije ove godine. Pjongjang je takođe rekao bi mogao da ne nastavi nuklearne razgovore na radnom nivou sa Sjedinjenim Državama.

SAD "nadziru situaciju"

Predsjednik SAD nije odgovorio na posljednje lansiranje, ali je osudio prošlonedjeljno sjevernokorejsko lansiranje ocijenivši da je to "mnogo proba".

"Imam dobar odnos sa njim. Dopada mi se. Ja se njemu dopadam. Vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je Trump prošle srijede, govoreći o sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu.

Zvaničnik SAD rekao je za Glas Amerike: "Svjesni smo izvještaja o lansiraju Sjeverne Koreje... i nastavićemo da nadgledamo situaciju".

Sjevernoj Koreji je zabranjena svaka aktivnost balističkih raketa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ali SAD i Južna Koreja umanjile su značaj lansiranja u očiglednom pokušaju da očuvaju razgovore sa Sjeverom.

Mnogi analitičari rekli su da takav pristup bukvalno garantuje da će Sjeverna Koreja testirati više raketa, koje će dozvoliti Pjongajngu da dalje usavršava tehnologiju raketa kratkog dometa.

"Nije prikladno opisivati ove probe kao 'kratkodometne'. Ove rakete predstavljaju tehnološki razvoj koji preti saveznicima SAD i snagama u Aziji", rekao je Leif-Erik Ešli, profesor na Ženskom univerzitetu Iva u Seulu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG