Linkovi

Policija u Sjevernoj Irskoj rastjerivala demonstrante vodenim topovima


Demonstranti su gađali policiju Molotovljevim koktelima.
Demonstranti su gađali policiju Molotovljevim koktelima.

Vlada Sjeverne Irske poziva na mir poslije sukoba demonstranata i policije zbog trgovinskih barijera utvrđenih Brexitom.

Uprkos apelima, u oblastima u koijima žive nacionalisti izbili su žestoki sukobi - demonstranti su policiju gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima, a policija je uzvratila vodenim topovima. Bijela kuća i vlade Britanije i Irske pozivaju na mir.

Stotine mladih ljudi u Belfastu zapalilo je autobus i napalo policiju koja je žestoko uzvratila, što je mnoge podsjetilo na decenije vjerskih i političkih sukoba okončanih 1998. godine, u kojima je stradalo 3.600 ljudi.

Za nedjelju dana nemira povrijeđeno je 55 policajaca, a najmlađi uhapšeni izgrednici imaju 13 i 14 godina.

"Veoma smo zabrinuti zbog scena koje vidimo na ulicama", saopštila je koalicija koju predvode suprotstavljeni pro-irski katolici i pro-britanski protestanti. "Iako su naše političke pozicije po mnogim pitanjima različite, svi smo ujedinjeni u poštovanju reda i zakona".

Britanski i irski premijeri su razgovarali, a portparolka Bijele kuće Jen Psaki je rekla da je Bidenova administracija zabrinuta. State Departnemt je pozvao da mirovni sporazum iz 1998. ne postane "žrtva Brexita".

Pošto je London napustio EU početkom ove godine, na neku robu je uvedena carina jer se Sjeverna Irska graniči sa Republikom Irskom koja je ostala dio EU.

Premijer Boris Johnson je obećao da neće biti "čvrste granice" između Sjeverne Irske i Irske poslije Brexita, ali se unionisti osjećaju kao da ih je London izdao, jer tvrde da granica postoji u Irskom moru.

Veliki dio Irske i dalje je podijeljen 23 godine poslije mirovnog sporazuma. Mnogi nacionalisti teže ujedinjenju sa Irskom, dok unionisti žele ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG