Linkovi

Desetine žrtava zimskih oluja u Americi, otopljavanje tokom nedjelje


Predsjednički helikopter polijeće ispred Bijele kuće, tokom vikenda, nakon što je snijeg pao u američkoj prijestolnici Washingtonu. (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Predsjednički helikopter polijeće ispred Bijele kuće, tokom vikenda, nakon što je snijeg pao u američkoj prijestolnici Washingtonu. (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Izuzetno niske temperature i opasni uslovi na putevima izazvali su desetine smrtnih slučajeva širom Amerike ovog mjeseca, a arktička hladnoća zahvatila je i južni dio zemlje sve do Texasa i Floride. Međutim, narednih dana se očekuje rast temperatura.

Zimske oluje su odnijele najmanje 72 života u SAD-u tokom januara, a mnogi su stradali zbog hipotermije ili u saobraćajnim nesrećama.

U Memphisu, u Tennesseeu, ekipe su tokom nedjelje pokušavale da poprave popucale vodovodne cijevi, zbog kojih je građanima savjetovano da prokuvavaju vodu.

Rhodes koledž u Memphisu počeo je u subotu da šalje studente kući, ili da ih smješta u hotele. Škola je planirala i virtuelne časove u ponedjeljak i utorak, uz upozorenje studentima da ne dolaze na kampus ta dva dana zbog "aktuelnih vremenskih prilika i opasnosti koje su zbog njih nastale".

Restorani i barovi su mušterijama u nedjelju služili flaširanu vodu. Neki restorani su zbog problema sa vodom bili zatvoreni, dok su pojedini mijenjali jelovnik. Neuobičajeno hladno vrijeme izazvalo je probleme u vodosnabdijevanju i u drugim djelovima Tennesseea.

Mason, grad sa 1.300 stanovnika, bez vode je već pet dana, naveli su njegovi stanovnici zbog čega je vatrogasna služba dijelila ograničenu količinu flaširane vode domaćinstvima.

"Teško je kuhati. Puštati vodu u toaletima. Prati suđe, veš", ispričala je jedna stanovnica Masona.

Zbog hladnoće, u Tennesseeu je stradalo najmanje 27 osoba.

U drugim djelovima zemlje, ledena kiša, susnježica i snažni naleti vjetra otežali su saobraćaj u djelovima Kansasa i Oklahome.

Na zapadnoj obali, prognozira se obilna kiša u južnoj Kaliforniji. U nekim djelovima te države je naložena evakuacija zbog mogućih odrona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG