Linkovi

SAD i Zapad oprezno o ruskim tvrdnjama da je gomilanje snaga pored Ukrajine okončano


Tenkovi ukrajinskih oružanih snaga tokom vježbe u oblasti Operacija združenih snaga, na nepoznatoj lokaciji tuž istočne granice Ukrajine sa Rusijom, 20. aprila 2021. (Foto: Pres služba Operacije združenih snaga via Reuters)
Tenkovi ukrajinskih oružanih snaga tokom vježbe u oblasti Operacija združenih snaga, na nepoznatoj lokaciji tuž istočne granice Ukrajine sa Rusijom, 20. aprila 2021. (Foto: Pres služba Operacije združenih snaga via Reuters)

Tvrdnje da ruske trupe počinju da se povlače sa položaja na Krimu i duž ruske granice sa Ukrajinom nailaze na oprez na Zapadu, gdje zvaničnici zahtijevaju da Moskva bude transparentnija i da se suzdrži od dodatnog zveckanja oružjem.

Zapadni zvaničnici rekli su u petak da su situaciju pratili "vrlo, vrlo pažljivo", ali su upozorili da ruska uvjeravanja ne uzimaju "zdravo za gotovo".

Arhiva - Portparol Pentagona John Kirby tokom razgovora sa novinarima.
Arhiva - Portparol Pentagona John Kirby tokom razgovora sa novinarima.

"Vidjeli smo ruske komentare o tome kako završavaju vježbe", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona John Kirby tokom brifinga u petak. "Prerano je za bilo kakvu određenost".

"Mi i dalje pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da ne doprinosi aktivnostima koje samo čine stabilnost duž granice sa Ukrajinom i na okupiranom Krimu manjom nego što već jeste", rekao je on.

Uzdržite se od agresije

Zvaničnici američke diplomatije takođe su u petak pozvali Kremlj da učini više na smanjenju tenzija.

"Jasno smo rekli u našem angažovanju sa Rusijom, sa njihovom vladom, da oni treba da se suzdrže - da se suzdrže od svoje agresije i akcija eskpalacije i da moraju odmah da prestanu sa svim svojim agresivnim aktivnostima u i oko Ukrajine", rekla je portparolka State Departmenta Jalina Porter. "A to uključuje i njihovo nedavno nagomilavanje vojske na okupiranom Krimu, kao i duž ukrajinske granice".

Evropski zvaničnici rekli su ove nedjelje da je više od 100.000 ruskih vojnika proteklih nedjelja nagomilano duž granice sa Ukrajinom, nazvavši to "najvećim vojnim raspoređivanjem" snaga Moksve u regionu i upozorivši da je "rizik od dalje eskalacije evidentan".

Američki odbrambeni zvaničnici odbili su da komentarišu određene brojeve, mada je Pentagon rekao da je rusko nagomilavanje snaga veće od onog 2014. prije nego što je Moskva napala i zauzela Krim.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u četvrtak da su vojne vježbe u kojima su učestvovale trupe duž granice s Ukrajinom završene i da će se vojnici vratiti u svoje stalne baze do 1. maja.

Kasnije tog dana, zvaničnik NATO rekao je za Glas Amerike da je Alijansa primila k znanju rusku najavu, dodajući: "Bilo koji koraci Rusije ka deeskalaciji bili bi važni i dobrano zakašnjeli."

"NATO ostaje na oprezu i mi ćemo i dalje pažljivo nadgledati neopravdano nagomilavanje vojske u Ukrajini i oko nje", rekao je zvaničnik. "I dalje pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i povuče sve svoje snage sa ukrajinske teritorije".

XS
SM
MD
LG