Linkovi

Kamala Harris putuje na Zapad, promoviše klimatsku strategiju administracije


Arhiv - Potpredsjednica SAD Kamala Harris.
Arhiv - Potpredsjednica SAD Kamala Harris.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris otputovaće u ponedjeljak na jezero Mead kako bi promovisala strategiju administracije predsjednika Joea Bidena u borbi sa klimatskom krizom i zatražila usvajanje velikog infrastrukturnog plana.

Vještački rezervoar u blizini turstičkog i kockarskog grada Las Vegasa, u Nevadi, glavni je izvor vode za sedam zapadnih države SAD i sjeverni Meksiko.

Kamalu Harris će lokalni, državni i federalni zvančnici obavijestiti o opadanju vodostaja na jezeru Mead, najvećem u SAD po zapremini, koje snabdijeva vodom za piće i električnom energijom više od 40 miliona ljudi širom regiona.

Vlada Sjedinjenih Država u augustu je proglasila prvu nestašicu vode u jezeru Mead, koja je opala rekordno nisko usljed višedecenijske suše u zapadnim Sjedinjenim Državama.

Nedostatak je primorao zvaničnike da za sljedeću godinu uvedu racionalizaciju vode u Nevadi, susjednoj državi Arizona i Meksiku.

Putovanjem na jezero Mead, Kamala Haris planira da promoviše zakon o ulaganju u infrastrukturu i radna mjesta vredan 550 hiljada milijardi dolara, u vezi sa koim je sporazum postignut ranije ove godine između predsjednika Joea Bidena i dvostranačke grupe senatora.

Investicija uključuje desetine hiljada milijardi dolara za jačanje nacionalne vodovodne infrastrukture i zaštitu zajednica od uticaja klimatskih promjena, uključujući dugotrajne toplotne talase i suše.

Infrastrukturni plan odobrio je američki Senat, ali je u zastoju u Predstavničkom domu zbog intenzivnih i sve ogorčenijih pregovora o finansiranju predsjednikovog plana za ulaganje, koji bi obezbjedio značajan podsticaj nacionalnoj mreži socijalne sigurnosti.

Neke informacije u ovom izvještaju potiču od agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG