Linkovi

Top priča

Pitanja koja "vise u vazduhu" o napadu na Capitol 6. januara

Arhiva - Policija Capitola pokušava da potisne demonstrante i spriječi ih da uđu u zgradu Kongresa SAD, u Washingtonu, 6. januar 2021.

Posljednjeg petka u maju na glasanju o uspostavljanju dvopartijske komisije za istragu napada na američki Capitol 6. januara nedostajalo je šest glasova za odluku komisija bude formirana.

Glasanje je održano u istoj sali američkog Senata koju su izgrednici pregazili samo nekoliko minuta nakon što se tadašnji potpredsjednik Mike Pence žurno sklonio na sigurno.

Demonstranti su nastojali da zadrže tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na vlasti i da ponište izbor demokrate Joe Bidena.

S obzirom na to da se lider republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell i drugi republikanci odlučno protive još jednoj istrazi o napadu, izgleda da su šanse za pokretanje temeljne i dvopartijske istrage slabe.

Ali za mnoga pitanja ostaju četiri mjeseca nakon smrtonosnog incidenta koji je zapanjio naciju i veći dio svijeta.

"Meni kao Amerikancu to smeta", rekao je Colin P. Clarke, direktor za politiku i istraživanja u globalnoj obavještajnoj firmi "Soufan group", sa sjedištem u New Yorku.

Clarke kaže da razumije da su se partijske podjele produbile od januarske pobune, ali tvrdi da propust Senata da odobri kongresnu istražnu komisiju "izgleda kao da ljudi imaju šta da kriju".

Nakon što je prvobitno optužio Trumpa za pomaganje u podsticanju pobune, McConnell je pozvao kolege republikance da glasaju protiv osnivanja dvopartijske komisije, napominjući da su druge istrage u toku.

"Nema nove činjenice o tom danu koju bi proširena 'komisija' demokrata trebalo da otkrije... Nastaviću da podržavam stvarni, ozbiljni rad našeg krivičnopravnog sistema i naših senatskih odbora", rekao je on uoči proceduralnog glasanja.

18. maja, deset dana prije glasanja u Senatu na kom je usvajanje zakona zaustavljeno, Trump je izdao izjavu u kojoj savjetuje republikance u Senatu i Predstavničkom domu da glasaju za predloženu kongresnu komisiju, nazivajući je "zamkom demokrata" sa "samo više partijske nepravičnosti". Takođe je molio Republikanci da "postanu mnogo čvršći i pametniji i prestanu da budu iskorištavani od radikalne ljevice".

Kongresni odbori, istraga FBI...

Razni odbori Senata i Predstavničkog doma - za nacionalnu bezbjednost, nadzor, pravosuđe - organizuju saslušanja. Ali opseg istraga odbora ograničen je na njihove specifične jurisdikcije i nadležnosti, što sveobuhvatnu kongresnu reviziju - u nedostatku komisije sa širokim mandatom i ovlaštenjem za izdavanje obavezujućih poziva - čini gotovo nemogućom.

Slično tome, američki Sekretarijat za pravosuđe istražuje pobunu na Capitolu, a FBI je uložio iscrpne napore da identifikuje, uđe u trag i podigne optužnice protiv počinilaca i učesnika. Analitičari, međutim, primjećuju da se osnovni uzroci onoga što se dogodilo 6. januara i kritične odluke koje su u to vrijeme donijeli ključni igrači u Washingtonu šire teme od od pitanja reda i mira.

Predsjednik Biden mogao bi da potpiše uredbu za imenovanje predsjedničke komisije koja bi istražila događaje 6. januara, što je pristup kom se protivila predsjedavajuća Predstavničkim domom, demokratkinja Nancy Pelosi. I ta opcija ima nedostataka, kaže Seamus Hughes​, bivši zaposlenik Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma. Hughes je primjetio da bi FBI odbio da dijeli osjetljive informacije ako članovima komisije nedostaju bezbjednosne dozvole, dodajući da pregled klasifikacija FBI-a "traje mjesec dana".

Pitanja raspravama na internetu

Hughes je zamjenik direktora Programa za ekstremizam Univerziteta George Washington, koji prati slučajeve 455 osoba uhapšenih u vezi sa neredima u Capitolu i koji je sakupio hiljade stranica pravnih dokumenata i demografskih podataka o pojedincima. Za njega su posebno zanimljive komunikacije između američkih organa reda prije 6. januara.

Hughes ukazuje na dopis FBI-a porijeklom iz Norfolka u državi Virginia, dan prije pobune, u kom se upozorava na raspravu na mreži o nasilju i "ratu" u američkom Capitolu. Želi da zna da li su postojali neki drugi dopisi koji su prorekli nasilje 6. januara.

"Sve je treptalo crveno (znakova upozorenja je bilo u izobilju) do 6. januara", rekao je Hughes za Glas Amerike, dodajući da je "čitav niz obavještajnih proizvoda" trebalo da upozori policiju da se spremaju ozbiljne nevolje. On također primjećuje da je FBI upozorio pojedine lidere ekstremističkih grupa protiv okupljanja u Washingtonu 6. januara.

"Ako se to podiglo na nivo da agenti FBI pokucaju na vrata nekih slučajnih osoba u Wisconsin​u i kažu im da ne putuju 6. januara", rekao je Hughes, "to mi govori da je bilo zabrinutosti u Birou".

Riječi, postupci predsjednika Trumpa

U podne 6. januara, Trump je na mitingu vatrenih pristalica na otvorenom rekao da su mu izbori 2020. "ukradeni", dodajući: "Ako se ne borite pakleno, više nećete imati zemlju".

Gomila je nakon toga pohrlila ka Capitolu, dok se Trump vratio u Bijelu kuću gdje je navodno vidio upozorenja na televiziji o proboju.

Ono što je Trump činio i što nije činio dok je rulja lutala Capitolom, fokus je kalifornijskog demokratskog predstavnika Teda Lieua iz Californije, jednog od devet menadžera Predstavničkog doma za drugo suđenje predsjedniku Trumpu o opozivu. On želi da zna šta se dogodilo u Bijeloj kući kada su neredi započeli i kada su mnogobrojni zakonodavci pokušali da dođu do Trumpa telefonom moleći za pomoć da se situacija smiri.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin McCarth​ navodno je stupio u žestoku raspravu sa Trumpom, dok ga je podsticao da opozove svoje pristalice.

"S kim je razgovarao (Trump)? Kakvi su bili ti razgovori", upitao je Lieu je u intervjuu za Glas Amerike, dodajući da je policija američkog Capitola trebalo da bude "bolje informisana, bolje naoružana i bolje opremljena za obračun sa ruljom".

Strani faktor

Iako izgrednici 6. januara nisu uspjeli da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu na Elektorskom koledžu, neki posmatrači imaju pitanja o budućim izborima u svjetlu onoga što se dogodilo.

David Levine​ je savjetnik za integritet izbora u Alijansi za obezbjeđivanje demokratije. Kaže da je "izazov napredovati" do sljedećih izbora bez sveobuhvatnog, zajedničkog razumijevanja onoga što se dogodilo 6. januara.

Levine primjećuje da je rusko miješanje ubrizgalo haos i dezinformacije u izborni ciklus 2016. godine. Želi da zna "kakvu su ulogu, ako su je uopšte imali, imali strani faktori" u vođenju pobune na Capitolu.

Carke iz Soufan grupe ponovio je zabrinutost.

"Da li je bilo finansijskih transakcija kojih nismo svjesni", upitao je on dodajući da bi Amerikanci trebalo da znaju da li se finansiranje iz stranog entiteta usmjerava prema ekstremističkim grupama. "Nevjerovatno mi je što ne postoji želja da se saznaju ove stvari", rekao je.

Mozaik će vjerovatno biti sklopljen

Neki analitičari predviđaju da će "mozaik" izvještaja iz Kongresa i nezavisnih izvora dati složenu sliku događaja iz 6. januara. Ali Seamus Hughes​ kaže da američko razumijevanje nereda u Capitolu neće biti potpuno kao ono 11. septembra 2001. godine, kada su teroristički napadi podstakli formiranje posebne komisije i iscrpno izvještavanje o onome što se dogodilo.

David Levine se još uvijek nada da će biti moguća sveobuhvatnija analiza onoga što se dogodilo 6. januara, nazivajući to "pretposljednjim testom za zemlju", jer izbjegavanje istrage o političkim problemima "nije ono što rade dobre demokratije".

Levine je rekao: "Konačni test će biti obezbjeđivanje da se napadi na naš demokratski proces i institucije, poput onih kojima smo svejdočili 6. januara, nikada ne ponove".

See all News Updates of the Day

FBI zaplijenio visoko povjerljive dokumente prilikom pretresa Trumpove kuće na Floridi

Spisak stvari zaplijenjenih na Trumpovom imanju Mar-a-Lago sadrži stavku "različita tajna dokumenta". Priznanicu je objavio okružni sud za južni distrikt Floride, 12. august 2022.

Agenti FBI-ja su poslije pretrage imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi iznijeli 11 grupa klasifikovanih dokumenata, uključujući neke sa oznakom "strogo povjerljivo", saopštio je u petak Sekretarijat za pravosuđe, i istovremeno otkrio da je imao opravdani razlog da sprovede pretres zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži.

Ova saznanja su zasnovana na dokumentima koja su objavljena pošto je federalni sudija dozvolio da se otpečati nalog na osnovu kojeg je obavljen pretres Trumpove rezidencije Mar-a-Lago.

Na svojoj društvenoj mreži "Istina", Trump je objavio da su svi dokumenti bilia "deklasifikovani" i čuvani na sigurnom mjestu.

"Nisu morali ništa da zaplijenjuju. Mogli su da imaju sve to u svakom trenutku a da se ne bave politikom i provaljuju u Mar-a-Lago", saopštio je bivši predsjednik.

Dok predsjednici, dok su na vlasti, generalno imaju ovlaštenja da deklasifikuju informacije, to ovlaštenje prestaje čim napustse položaj, i nije još izvjesno da li su dokumenti ikada bila deklasifikovani. Trump je zadržao dokumente uprkos brojnim zahtjevima agencija, uključujući i Nacionalni arhiv, da ih preda u skladu sa federalnim zakonom.

Među zaplijenjenim dokumentima su ne samo ona sa oznakom "visoko povjerljivo" već neka spadaju u specijalnu kategoriju SCI (sensitive compartmented information) koja štiti najvažnije tajne Sjedinjenih Država, a čije bi javno otkrivanje moglo da ozbiljno ugrozi nacionalne interese. U sudskim dokumentima se ne navode detalji o informacijama koje se nalaze u tim dokumentima.

Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.
Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.

U sudskom nalogu se navodi da su federalni agenti istraživali potencijalno kršenje tri različita federalna zakona, uključujući i Zakon o špijunaži, koji reguliše prikupljanje, prenos ili gubitak odbrambenih informacija. Drugi zakoni se odnose na skrivanje, uništavanje ili uklanjanje dokumenata, i uništavanje i falsifikovanje dokumenata u fedralnim istragama.

Američki Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u četvrtak od federalnog suda da otpečati nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika na Floridi u vezi sa istragom o njegovom rukovanju dokumentima iz Bijele kuće.

Priznanica o zaplijenjenoj imovini pokazuje da su federalni agenti prikupili i druge potencijalne predsjedničke dokumente, uključujući uredbu kojom je pomilovan Trumpov saradnik Roger Stone, "kožna kutija sa dokumentima" i informacija o predsjedniku Francuske.

Traupova advokatica Christina Bobb, koja je bila prisutna u Mar-a-Lagu za vrijeme FBI-jeve pretrage, potpisala je dvije priznanice o imovini koju su agenti zaplijenili - jednu koja sadrži dvije stranice, i drugu na jednoj stranici.

Državni tužilac Merrick Garland najavio je zahtjev, rekavši da je lično odobrio odluku o traženju naloga za pretres u vezi sa tekućom istragom o Trumpovom rukovanju spisima Bijele kuće.

U svojim prvim javnim komentarima o kontroverznom FBI pretresu Trumpovog odmarališta Mar-a-Lago u ponedjeljak, Garland je rekao da je odluka da se otpečati nalog za pretres, kao i priznanica o imovini koja je data Trumpovim predstavnicima donijeta pošto je Trump javno objelodanio pretres.

"Sekretarijat je odlučilo da podnese zahtjev za objavljivanje naloga i priznanice u svjetlu javne potvrde bivšeg predsjednika o pretresu, okolnih okolnosti i značajnog javnog interesa za ovo pitanje", rekao je Garland u kratkoj televizijskoj izjavi.

Pretres, tokom kojeg su agenti FBI izvukli kutije sa dokumentima vezane za Trumpovo predsjednikovanje, republikanci su osudili kao oružje Sekretarijata za pravosuđe protiv bivšeg predsjednika.

Rekavši da Sekretarijat za pravosuđe "ne poduzima takve odluke olako", Garland je ukazao da agenciji za sprovođenje zakona nije preostalo drugog izbora.

"Tamo gdje je to moguće, standardna je praksa da se traže manje nametljiva sredstva kao alternativa pretresu i da suzi obim svake pretrage koja se preduzima", rekao je Garland.

Garland je odbio republikanske kritike upućene na račun Sekretarijata za pravosuđe i FBI-a zbog navodnog izdvajanja slučaja bivšeg predsjednika u političke svrhe.

"Neću šutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je Garland. "Muškarci i žene iz FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici".

Trump je bio u New Yorku kada je FBI pretresao njegovu rezidenciju na Floridi, ali je otišao na svoju drštvenu mređu "Istina" (Truth Social) da to objavi kako je pretres u toku, napisavši "Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država".

FBI-ov pretres Trumpovog ljetnikovca izazvao nasilnu retoriku na internetu

Bivši predsjednik SAD Donald Trump napušta Trump toranj, 10. august 2022, New York.

Ovonedjeljni pretres FBI-ja u odmaralištu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi doveo je do oštrog porasta online ekstremističke retorike, što je izazvalo zabrinutost zbog novog talasa političkog nasilja.

Dok su agenti FBI izvršili nalog za pretres u Mar-a-Lagu, bivši predsjednik je na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social) objavio da je "Moja prelijepa kuća, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno pod opsadom, prepadom i okupirala ju je velika grupa agenata FBI".

"Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država", napisao je Trump."Bezakonje, politički progon i lov na vještice moraju biti razotkriveni i zaustavljeni."

Reakcija među njegovim pristalicama bila je brza.

"Kao zapeta puška", napisao je korisnik po imenu HughJasske na patriots.vin, popularnom pro-Trumpovom forumu, kao odgovor na Trumpov komentar.

Komentar koji je naširoko prijavljivan je ubrzo uklonjen, ali drugi korisnici na siteu su nastavili da ponavljaju mišljenje.

"Kao zapeta puška… i dalje nema ciljeva na vidiku, ali u crvenoj uzbuni", napisao je korisnik po imenu Cutter.

Dok je Trump kritikovao FBI zbog "užasne stvari" koja se dogodila u Mar-a-Lagu, njegove pristalice su pojačale svoju ljutinu, veliki dio svog gnjeva usmjerenog na policiju.

"Ubijte sve federalce", napisao je korisnik monkeylovebanana.

Pozivajući se na državnog tužioca Merricka Garlanda, drugi komentator je napisao: "Samo ću to reći. Garlanda treba ubiti. To je jednostavno".

Državni tužilac Merrick Garland
Državni tužilac Merrick Garland

Na meti je bio i federalni sudija koji je potpisao nalog za pretres.

"Vidim mu konopac oko vrata", napisao je Dckman, poznati korisnik na siteu, na postu koji prikazuje fotografiju sudije.

Neki od komentatora na patriots.vin su poznati korisnici, prema Advance Democracy, neprofitnoj istraživačkoj grupi koja ih je proučavala.

Jedan je identifikovan kao Tyler Welsh Slaeker, Trumpov pristalica koji se izjasnio krivim za kršenje Capitola 6. januara 2021. godine.

Kao odgovor na komentar "kao zapeta puška", Slaeker je, koristeći nalog bananaguard62, napisao: "Zar nismo u hladnom građanskom ratu u ovom trenutku?"

Administratori patriots.vin kažu da ne dozvoljavaju korisnicima da postavljaju nasilne prijetnje i da nijedan "nasilni incident" nije pripisan posteru na siteu.

Istraživači ekstremizma kažu da je site, ranije poznat kao TheDonald.vin, služio kao platforma za planiranje i mobilizaciju za napad 6. januara 2021. na Capitol Hill.

Daniel Jones, predsednik Advance Demokracy, primijetio je da su korisnici na TheDonald.vin izneli ideju o izgradnji vješala ispred Capitola 6. januara i ciljali na bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea jer je odbio da potvrdi Trumpa kao pobjednika na izborima 2020. godine.

"Nema sumnje da su korisnici bili uključeni u 6. januar i da su umiješani u upućivanje prijetnji u vezi sa Mar-A-Lagom", rekao je Jones za Glas Amerike.

Napad na Capitol, 6. januar 2021.
Napad na Capitol, 6. januar 2021.

Patriots.vin nije jedina marginalna platforma koja je doživjela porast nasilne retorike. Mnoge Trumpove pristalice okrenule su se Telegramu, Rumbleu, Gabbu, Gettru, TikToku i Twitteur kako bi iskalile svoj bijes, rekla je Heidi Beirich, suosnivačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma.

"Iz mog sopstvenog praćenja, to je bio potop, a jedina prava diskusija koja se vodi na mnogim ovim siteovima je o raciji FBI", rekla je Beirich. "Definitivno ima eksplicitnih poziva na nasilje."

Ono što je alarmantnije, kažu stručnjaci za ekstremizam, jeste da napad na policiju dolazi od uticajnih pristalica bivšeg predsjednika.

"Ovi ljudi napadaju FBI, nazivajući Ministarstvo pravde korumpiranim, govoreći da je cijela ova stvar politička, a to se filtrira u ekosistem u kojem ljudi podržavaju Trumpa", rekla je Beirich.

U pokušaju da smiri bijes, Sekretarijat za pravosuđe je u četvrtak zatražio od federalnog sudije da otpečati Trumpov nalog za pretres i povezana dokumenta.

Najviši zvaničnici za sprovođenje zakona odbili su republikanske kritike da su Sekretarijat za pravosuđe i FBI postali "oružje".

Garland, bivši federalni sudija i kandidat za Vrhovni sud, nazvao je napade neosnovanim.

"Neću šutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je Garland u televizijskoj izjavi. "Muškarci i žene iz FBI-a i Ministarstva pravde su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici."

U pisanoj izjavi, direktor FBI-a Christopher Wray rekao je da su nasilje i prijetnje nasiljem protiv FBI "opasne i treba da budu duboko zabrinjavajuće za sve Amerikance"

"Svakog dana vidim muškarce i žene iz FBI-a kako rade svoj posao profesionalno i sa rigoroznošću, objektivnošću i žestokom posvećenošću našoj misiji zaštite američkog naroda i poštovanja ustava", rekao je on

Wyoming: Republikanske kandidatkinje za Kongres se ne slažu oko Donalda Trumpa

Wyoming: Republikanske kandidatkinje za Kongres se ne slažu oko Donalda Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Napad na Capitol od 6. januara prošle godine ima veliki uticaj na izbore u saveznoj državi Wyoming, gdje se republikanka Liz Cheney, koja ne podržava Donalda Trumpa, suočava sa opasnosti da izgubi mjesto u Kongresu. Iz Wyominga izvještava Katherine Gypson.

Pretres FBI-a ojačao Trumpove veze sa republikancima

Donald Trump

Kandidat kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump pobijedio je kandidata establištmenta Republikanske stranke na primarnim izborima za guvernera u Wisconsinu. 

U Connecticutu, se desilo slično sa kandidatom za mjesto u Senatu. Poslije pretresa Trumpove vile od strane FBI-a, Trumpa su ponovo podržali mnogi republikanci - od Mitcha McConnella, do teoretičarke zavjere Marjorie Taylor Greene.

Događaji od ove nedjelje su samo iskristalisali Trumpov dobrostojeći status u partiji koju već sedam godina pokušava da preoblikuje i promijeni joj imidž. Ako želi ponovo da se kandidtuje za predsjednika 2024, što je nagovijestio, biće mu potrebna podrška republikanaca. Sa druge strane, i mnogim republikancima je potreban Trump ako žele da ostvare dobre rezultate na kongresnim izborima u novembru.

„Jedan period se osjećalo da Trumpov pokret gubi podršku. Ali, sada se stvari brzo mijenjaju”, kaže Geoff Duncan, republikanac iz Georgije koji ne podržava Trumpa.

Odgovor republikanaca na pretres Trumpove kuće u Mar-a-Lagu, pokazao je koliko im je potrebno da ga drže uz sebe. Čak i neki njegovi potencijalni protivkandidati za predsjedničku trku unutar stranke, kao što je guverner Floride Ron DeSantis, podržali su Trumpa u ovoj situaciji. Isto rade i njegovi kritičari, poput guvernera Marylanda Larryja Hogana.

Ali, i prije nego što je FBI sproveo pretres Trumpove kuće u potrazi za eventualnim dokumentima koje je predsjednik iznio iz Bijele kuće protivzakonito, postojala je jaka podrška u stranci.

Naime, oko 180 republikanskih kandidata na primarnim izborima, koje je podržao Trump, uspjeli su da pobijede protivkandidate od maja. Manje od 20 ih je izgubilo.

Samo dvoje od 10 republikanaca koji su glasali za Trumpov opoziv ima šanse da ponovo osvoji mandat u Kongresu, a za ostale se procjenjuje da će izgubiti.

Ipak, istrage koje se vode protiv Trumpa mogle bi da ugroze rezultat republikanaca na kongresnim izborima u novembru, posebno u nekim neodlučnim državama, poput Wisconsina, gdje republikanski kandidati pretenduju da uzmu guvernerska mjesta od demokrata.

Istrage protiv Trumpa

Pretres koji je sproveo FBI je u sklopu federalne istrage o tome da li je Trump protivzakonito iznio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće u svoju vilu na Floridi.

Pristalice Donalda Trumpa stoje ispred njegove kuće u Mar-a-Lagu na Floridi nakon što je Trump rekao da su agenti FBI-a izvršili pretres njegove rezidencije.
Pristalice Donalda Trumpa stoje ispred njegove kuće u Mar-a-Lagu na Floridi nakon što je Trump rekao da su agenti FBI-a izvršili pretres njegove rezidencije.

Tužioci u Washingtonu i Georgiji istražuju Trumpovu ulogu u pokušajima da se preokrenu rezultati izbora 2020, za koje on lažno tvrdi da su pokradeni.

Kongresni odbor koji istražuje nerede u Kongresu 6. januara, utvrđuje koliko je Trump umiješan u nerede i da li je na neki način učestvovao u njihovoj organizaciji.

I konačno, u New Yorku se vodi istraga o tome da li je Trump lagao o vrijednosti svoje imovine kada je trebalo da plati porez. U toj istrazi, bivši predsjednik se pojavio pred sudom u New Yorkom i pozvao se na pravo da ne odgovara na pitanja tužiteljice, dato Petim amandmanom.

Ove istrage su problematične za republikance koji žele da se fokusiraju na kritikovanje Bidena, visoke inflacije, imigracije i drugih problema.

„Danas bi svaki republikanac trebalo da se fokusira na to koliko je loš Joe Biden, kako je visoka inflacija, kako je teško voditi posao ili održavati domaćinstvo. Umjesto toga, govorimo o istrgama, Trumpu koji se brani šutanjom, teoretičarima zavjere koje podržava”, kaže Duncan.

"Ovo je oduvijek bila i biće Republikanska stranka Donalda Trumpa", kaže čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Harrison.

Međutim, postoji dio stranke koji nije za Trumpa. Samo ove nedjelje neki republikanci platili su 3 miliona dolara za TV reklame u neodlučnim državama, u kojima govore o Trumpovoj ulozi u neredima 6. januara. Ti oglasi se emituju u Arizoni, Georgiji, Michiganu, Nevadi, Sjevernoj Carolini, Pennsylvaniji i Wisconsinu.

Trumpove pristalice su, međutim, uvjerene da on može da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine.

„Biće veoma teško da neko drugi osvoji nominaciju. A Trump će se kandidovati, to je sigurno”, kaže Stephen Moore, bivši Trumpov ekonomski savetnik.

Republikanac Tom Rice iz Južne Caroline, pak, misli da će Trump izgubiti.

„U normalnim okolnostima, morate da osvojite i nešto više od svoje baze. Morate da osvojite i glasove sredine, a možda i sa druge strane”, kaže Rice, koji je izgubio na primarnim izborima pošto je glasao za Trumpov opoziv.

Trump predmet nekoliko krivičnih istraga dok razmatra kandidaturu 2024.

Demonstranti pozivaju na hapšenje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa dok njegove pristalice traže da se kandiduje 2024. na dva mitinga ispred Trumpove kule u New Yorku 2022.

Dok jasno aludira da se sprema za još jednu trku za Bijelu kuću 2024, bivši predsjednik Donald Trump je suočen sa nekoliko velikih federalnih i državnih istraga o njegovim postupcima neposredno poslije neuspješne kampanje za reizbor 2020.

Racija koju je FBI izvršio na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, prva takva pretraga u američkoj historiji, najnoviji je pokazatelj da se istražitelji koncentrišu na potencijalna krivična djela 45. predsjednika Sjedinjenih Država. Prema izvještajima, agenti su tražili klasifikovana dokumenta koja je Trump možda odnio iz Bijele kuće kada je napustio Washington prošle godine.

FBI je imao sudski nalog i pretraga je vjerovatno odobrena na najvišem nivou Sekretarijata za pravosuđe. Međutim, detalji naloga koji su podnijeli istražitelji i njihovo obrazloženje za raciju nisu još javno poznati, niti se zna ime sudije koji je dozvolio da se pretraži Trumpovo imanje. Bijela kuća kaže da nije unaprijed znala za raciju.

Prema zakonu o predsjedničkim zapisima iz 1978. godine, zvanični podaci svih predsjednika i potpredsjednika ostaju javno vlasništvo, čak i nakon što napuste položaj. Premisa zakona je da dokumenta pripadaju američkoj javnosti, a ne pojedincima koji su u nekom trenutku služili kao lideri zemlje.

Policija usmjerava saobraćaj ispred ulaza na imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago, u Palm Beachu na Floridi, 8. augusta 2022.
Policija usmjerava saobraćaj ispred ulaza na imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago, u Palm Beachu na Floridi, 8. augusta 2022.

Oko godinu dana nakon što je napustio Bijelu kuću, Trump je Nacionalnom arhivu predao 15 kutija dokumenata, od kojih su neki, kako je rečeno, bili klasifikovani. Međutim, istražitelji koji su pretražili Trumpovu kancelariju i otvorili sef na njegovom imanju na Floridi u ponedjeljak su iznijeli dodatna dokumenta koja nisu predata u januaru.

Kao i u slučaju istraga koje se odnose na predsjedničke izbore, Trump je raciju opisao kao pokušaj da ga spriječe da se ponovo kandiduje 2024.

"Ovo su mračna vremena za našu naciju. Moj prelijepi dom Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi je trenutno pod opsadom i okupacijom velike grupe agenata FBI-ja", saopštio je bivši predsjednik.

"Ništa slično se nikada nije dogodilo nekom predsjedniku SAD", rekao je, navodeći da je pretraga bila rezultat "prestupa tužilaštva, instrumentalizacije pravosudnog sistema, i napad radikalnih ljevičarskih demokrata koje očajnički žele da me spriječe da se kandidujem za predsjednika 2024".

Također je iznio tvrdnju da takav događaj može da se odigra samo u "propalim zemljama trećeg svijeta."

"Nažalost, Amerika je sada postala jedna od tih zemalja, korumpirana do nivoa kakav nije viđen do sada."

Trump i dalje ima veliki broj pristalica u bazi republikanskih birača, iako je niz republikanskih zvaničnika, među kojima su njegov potpredsjednik Mike Pence, guverer Floride Ron DeSantis i drugi nagoviještavali da bi i sami mogli da uđu u trku za republikansku predsjedničku nominaciju.

Istrage u toku

Sekretarijat za pravosuđe takođe istražuje Trumpovu ulogu u podsticanju nereda u Capitolu 6. januara 2021, kada je oko dvije hiljade njegovih pristalica upalo u zgradu da bi spriječili članove Kongresa da potvrde pobjedu demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. Na mitingu neposredno prije nereda, Trump je pozvao pristalice da odu do Capitola i "bore se svom snagom."

Iako su saradnici iz Bijele kuće kao i tadašnji sekretar za pravosuđe William Barr više puta rekli Trumpu da nema dokaza o neregularnostima u brojanju glasova koje su mogle da izmijene ishod izbora, Trump je javno i privatno tražio od Trumpa da zaustavi brojanje glasova predstavnika Elektorskog koledža čija je većina pripala Bidenu.

Međutim, Pence je to odbio da učini na osnovu savjeta pravnika koji su mu rekli da nema to ovlaštenje po Ustavu.

Istražitelji razmatraju ulogu koju je Trump odigrao u realizaciji plana koji su promovisali neki od njegovih savjetnika da se izabere nova grupa elektora u državama u kojima je izgubio izbore, kako bi zamijenili zvanične elektore koji su, u ime većine birača iz svojih država, glasali za Bidena.

Video snimak predsjednika Donalda Trumpa prikazan za vrijeme javnih pretresa Komisije za istragu napada 6. januara na Capitol Hillu, 21. jula 2022.
Video snimak predsjednika Donalda Trumpa prikazan za vrijeme javnih pretresa Komisije za istragu napada 6. januara na Capitol Hillu, 21. jula 2022.

U Sjedinjenim Državama, predsjednici se biraju na odvojenim izborima u svakoj od 50 država, a ne putem direktnog glasanja. Broj elektorskih glasova svake države zavisi od broja stanovnika, pa najveće države imaju najveći uticaj. Izgrednici koji su upali u Capitol pokušali su da spriječe zakonodavce da potvrde konačni rezultat, pobjedu Bidena sa 306 prema 232 glasa u Elektorskom koledžu.

U trećoj istrazi, tužilac u južnoj državi Georgiji vodi istragu protiv Trumpa zbog potencijalnog zahtjeva da se manipuliše glasovima.

U snimljenom telefonskom razgovoru 2. januara 2021, Trump je zatražio od najvišeg izbornog zvaničnika Georgije da mu "pronađe" 11.780 glasova - jedan više od razlike kojom ga je Biden pobijedio - među pet miliona glasova koji su registrovani u toj državi. Tokom razgovora Trump je rekao: "Samo mi treba 11.000 glasova. Ljudi, treba mi 11.000 glasova."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG