Linkovi

Prvi put u historiji, očekuje se da žena nebjelkinja bude gradonačelnica Bostona


Arhiva - Izborni zvaničnici sortiraju glasove na daljinu i rane glasove tokom brojanja glasova u Gradskoj kući Bostona, 2. novembar 2020.
Arhiva - Izborni zvaničnici sortiraju glasove na daljinu i rane glasove tokom brojanja glasova u Gradskoj kući Bostona, 2. novembar 2020.

Četiri lidea u trci za gradonačelnika Bostona su sve žene nebjelkinje, što je izuzetan preokret za grad koji je na tu funkciju birao samo bijelce od svog osnivanja 1822.

Glasači će u utorak izabrati dva najbolja kandidata među njih osam, a ankete pokazuju da samo četiri kandidata imaju šanse za napredovanje - od kojih su sve žene nebjelkinje. Dvije pobjednice suočiće se na zvaničnim izborima za poziciju gradonačelnika 2. novembra.

Prema rezultatima ankete Univerziteta Suffolk objavljenoj prošle nedjelje, prednjači Michelle Wu​ sa 31 posto glasova, prva azijsko-američka žena koja je bila gradska savjetnica.

Michelle Wu
Michelle Wu

U izuzetno tijesnoj trci za drugo mjesto su vršiteljica dužnosti gradonačelnika Kim Janey sa 20 posto, gradska odbornica Annissa Essaibi George​ sa 19 posto i gradska odbornica Andrea Campbel​l sa 18 odsto.

Janey preuzela dužnost u martu kada je bivši gradonačelnik Martin Walsh​ napustio tu poziciju kako bi postao američki sekretar za rad. I Janey i Campbell su crnkinje. George je kćerka oca Arapa Tunižanina i majke Poljakinje, a identifikuje se kao žena obojene kože. Na glasačkom listiću su još četiri kandidata, od kojih su samo tri aktivna, ali nijedan nije dobio iznad tri posto prošle nedjelje.

Piše se historija

"Historija se neće stvarati 2. novembra, na dan konačnih izbora", rekao je David Paleologos​, direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Suffolk. "Historija će se tehnički stvoriti sljedećeg utorka, jer će oba kandidata biti obojene osobe."

Iako su na neki način porepoznatljivi, kandidati koji se bore za gradonačelnika zapravo su odraz grada koji je pretrpio značajne promjene u rasnom sastavu u proteklim decenijama. Dugo većinski bjelački grad, Boston je sada grad u kome su manjine postale većina, sa crncima i hispano stanovnicima koji predstavljaju 19 posto stanovništva, a Azijci 11 posto. Iako su još uvijek najveća pojedinačna grupa, bijelci sada predstavljaju samo 45 posto stanovnika grada.

Signal o nadolazećim političkim promjenama stigao je 2018. godine kada je Ayanna Pressley​, crnkinja i članica Gradskog veća, zamijenila desetogodišnjeg kongresmena Mikea Capuana na mjestu predstavnika Sedmog kongresnog okruga Massachusettsa.

Teška rasna historija

Boston, 24. najveći grad u SAD, ima složenu i ponekad problematičnu rasnu historiju. U godinama pre građanskog rata, grad je bio žarište abolicionističkog pokreta, koji je zahtijevao okončanje ropstva. I tokom rata, tamo je formiran čuveni potpuno crni 54. pješadijski puk Massachusetts.

Ali grad nije uvijek živio svoju istoriju. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, napori da se integrišu škole koje su bile oštro podijeljene po rasi naišle su na nasilne proteste bijelih Bostonaca koji su se protivili tome da crnačka djeca dođu u školu u svoja naselja.

Jedna od kandidatkinja, vršiteljica dužnosti gradonačelnika Janey, doživjela je te nemire kao dijete. Na jednom događaju održanom prošle nedjelje, prisjetila se da je u djetinjstvu autobusom putovala kroz rulju koja baca kamenje. Ona je rekla da je njeno prisustvo na mjestu vršiteljice dužnosti gradonačelnika i kandidatkinje za gradonačelnicu "dokaz koliko je daleko ovaj grad stigao".

Biografije kandidkinja

Janey, koja je postala vršiteljica dužnosti gradonačelnika kada se Walsh pridružio Bidenovoj administraciji, već je ušla u istoriju u toj ulozi kao prva žena i prva obojena osoba koja je vodila Gradsku kuću. Rođena u Bostonu, svoju kćerku je odgajala kao samohrana majka pohađajući srednju školu, i na kraju je uspjela kroz Smith koledž.

Kim Janey
Kim Janey

Wu je diplomirala na Harvardu i Pravnom fakultetu na Harvardu. Članica je Gradskog vijeća od 2013. godine, kada je sa 28 godina postala prvi Amerikanac iz Azije izabran u to tijelo. Dijete tajvanskih imigranata, Wu tečno govori mandarinski i španski.

George je rođena Bostonka koja je pohađala Univerzitet u Bostonu i magistrirala obrazovanje na Univerzitetu Massachusetts Boston. Profesorica je u gimnaziji od 2001. godine, George je izabrana u Gradsko vijeće 2015. godine.

Annissa Essaibi George
Annissa Essaibi George

Campbell, takođe rođena Bostonka, služila je u Gradskom vijeću od 2015. godine i postala je prva crnkinja koja je obavljala funkciju predsjednika Savjeta, a na toj funkciji je bila dvije godine, počevši od januara 2018. Neko vrijeme je radila kao zamjenica pravnog savjetnika Devala Patricka, prvog crnca koji je bio guverner Massachusetts.

Andrea Campbell
Andrea Campbell

Sporo biraju žene

Izbor Pressleyjeve, a sada i očekivani izbor žene obojene kože za gradonačelnicu, označavaju značajne korake u gradu koji nije s dobrodošlicom dočekivao žene na vlasti, rekla je Erin O'Brien​, vanredna profesorica političkih nauka na Univerzitetu u Massachusetts u Bostonu.

"Boston je veoma sporo birao kandidate obojene kože i žene", rekla je ona. "Čak i danas jedva smo na sredini kad je u pitanju izbor žena, među 50 država. Dakle, imate vrlo liberalnu državu, ali nemate državu u kojoj su izabrani lideri toliko različiti kao stanovništvo".

Jedna stvar koja neće biti jedinstvena u ishodu izbora u utorak je politička stranka pobjednika. Sve četiri vodeće kandidatkinje su članice Demokratske stranke. Boston nije birao republikanskog gradonačelnika od 1925.

Ko god pobijedi u utorak, rekao je Paleologos sa Suffolka, rezultat "će prepraviti historiju, a što se tiče izbora u novembru, osobe obojene kože, to je velika vijest".

XS
SM
MD
LG