Linkovi

Poboljšava se snabdijevanje gorivom u SAD, u nekim područjima i dalje nestašica


Red vozila pred benzinskom pumpom usljed nestašice u Sjevernoj Karolini (Foto: REUTERS/Jonathan Drake)
Red vozila pred benzinskom pumpom usljed nestašice u Sjevernoj Karolini (Foto: REUTERS/Jonathan Drake)

Nestašica goriva koja je pogodila potrošače na istočnoj obali Sjedinjenih Država polako jenjava pošto je najveći naftovod u zemlji, Colonial Pipeline, u potpunosti obnovio kapacitete distribucije nakon cyber napada na tu kompaniju.

Međutim, čak i uz poboljšanje snabdijevanja najmanje trećina benzinskih pumpi bila je bez goriva u američkim državama Maryland, Virginia i Georgia, objavila je kompanija GasBuddy koja se, između ostalog bavi praćenjem stanja na tržištu goriva, izvijestila je agencija Reuters.

Ukupan broj pumpi na kojima u nedjelju nije bilo goriva iznosio je 12.870, što je manje od 13.450 koliko ih je bilo u subotu – i 16.000, koliko je iznosila maksimalna brojka, tokom krize u snabdijevanju, izjavio je predstavnik GasBuddyja Patrick de Haan.

Colonial Pipeline je u subotu saopštio da sistemi te kompanije funkcionišu normalno, dok u nedjelju nisu bili dostupni za komentar, javio je Reuters.

Period normalizacije distribucije obilježila je masovna potražnja za gorivom građana, čiji su uzroci u američkoj javnosti tumačeni paničnom reakcijom građana, kao i porast cijena.

Potražnja za gorivom u subotu je opala za skoro 15% u odnosu na period prije nedjelju dana, podaci su GasBuddyja, što je koincidiralo sa prekidom nastojanja građana da prave zalihe.

Istovremeno, tokom posljednjih nedjelju dana prosječna cijena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara, najviše od oktobra 2014. godine, objavila je američka Automobilska asocijacija.

Američke vlasti označile su hakersku grupu "DarkSide", kao odgovornu za cyber napad na najveći američki naftovod. Ta grupa objelodanila je da je nedavno hakovala još četiri kompanije.

U slučaju Colonial Pipelina tražili su otkupninu, ali nije jasno koliko je novca zatraženo, niti da li je kompanija isplatila bilo kakve novčane sume. Bloomberg i New York Times objavili su da je Colonial Pipeline platila otkup skoro 5 miliona dolara.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden ponovio je u četvrtak da ne vjeruje da je ruska vlada umiješana u cyber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sankcije uvedene Ruskoj federaciji. Predsjednik Biden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se miješa u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi cyber napade.

Dvije države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG